Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Arkivbild.

IPA uppmanar Kina: "Släpp Gui Minhai"

Internationella förläggarföreningen (IPA) uppmanade kinesiska myndigheter att släppa Gui Minhai när tryckfrihetspriset delades ut till förläggaren i New Delhi.

"Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet under artikel 19 i den universella deklarationen över mänskliga rättigheter. Trots det är denna rättighet konstant attackerad och författare och publicister fängslas, torteras och dödas endast för att de gör sitt jobb, sade Michiel Kolman, IPA:s ordförande, under måndagens ceremoni enligt ett pressmeddelande.

Gui Minhais dotter Angela tog emot tryckfrihetspriset Prix Voltaire i hans frånvaro.

"Jag tror min fars version av optimism är kanske precis densamma som Voltaire beskrev. Det är en optimism som trots otänkbar grymhet fortsätter att tro på förändring", sade hon under ceremonin.

Den svensk-kinesiske Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satirböcker om det kinesiska ledarskiktet. Gui Minhai har i omgångar varit fängslad i Kina. Första gången han försvann var i oktober 2015.

Den 20 januari i år färdades han på ett tåg med två svenska diplomater för att besöka den svenska ambassaden. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.