Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Högt bokningstryck på Arenan och teatern i Halmstad

Fjolårets evenemang fick flyttas fram eller ställas in. Något som nu lett till fullbokade kalendrar hos evenemangsamordnare i Halmstad – i väntan på lättade coronarestriktioner.
– Vi har svårt att hitta lediga datum just nu, säger Patrik Sköld, bokningskoordinator på Halmstad Teater

Uttrycket ”håll i och håll ut” har nog inte undgått någon det senaste året. Under den rådande coronapandemin har detta varit en central uppmaning från de svenska myndigheterna i samband med de råd och restriktioner som tagits fram.

För de kulturella arrangörerna har man istället fått vänja sig vid ”ställ in eller flytta fram”, och att framtiden fortfarande är oviss gör bokningsarbetet svårt för Halmstads evenemangsamordnare.

– Man har ju fått tagit dagen som den kommer, och haft en ständig dialog med de olika arrangörerna, säger Carina Robertsson, arenachef på Halmstad Arena.

Konserter, teaterföreställningar och mässor. Under fjolåret var det inte många av de inplanerade evenemangen som blev av. Istället har arrangörerna fått tänka om och försöka hitta nya datum år de produktionerna som fått ställas in med anledning av corona.

På Halmstad Arena har elitverksamheterna fortlöpt, vilket inneburit att en del evenemang ändå kunnat bli av.

– Men ganska snabbt för ett år sedan när pandemin slog till så bokades de flesta evenemangen och konferenserna av direkt. Eller rättare sagt de flyttades fram. Sedan dess har det varit mycket arbete med att hela tiden ha kontakt med arrangörerna för att hitta nya tillgängliga datum, säger Carina Robertsson.

Med tanke på coronasituationen menar Carina Robertsson att det är svårt att bekräfta de bokningar som kommer in. Istället har det blivit att man preliminärbokar datum – för att lättade kunna flytta fram något om restriktionerna inte släpper.

– Som det ser ut nu är det väldigt mycket preliminära bokningar, men det är ju på grund av att vi inte vet hur länge pandemin kommer att fortsätta, säger hon.

Patrik Sköld är bokningskoordinator på Halmstad Teater. Den senaste tiden har han dagligen jobbar med att försöka få ihop schemat tills den dagen då verksamheten återigen kan komma igång.

– Det är lite svårt med tanke på att det finns redan mycket bokat och dessutom mycket som flyttats från 2020 till 2021. Men nu ligger det mesta i väntan på vad det kommer för restriktioner framöver. Frågan är när det börjar släppa och när man kan börja sälja biljetter, säger han.

En del arrangörer har bokat flera datum för att vara på säkra sidan, vilket gör att det just nu börjar bli fullbokat även under våren 2022.

– Det kan ju fort ändras. Släpper det i höst, och vi kan börja köra fullsatta föreställningar, så kommer ju en del nu bokade datum under våren att falla bort.

Något annat som påverkar den fullbokade kalendern är att många arrangörer vill boka samma datum.

– De flesta vill bara spela mellan torsdag och söndag. Och ringer någon och önskar en lördag i mars 2022 så finns det bara fyra sådana – men det kanske är 20 arrangörer som slåss om tiderna. Vi har svårt att hitta lediga datum just nu, men vi gör ju allt för att hjälpa till och få ihop det så bra som möjligt för alla.

Trots den ovissa framtiden är det en sak som är säkert – bokningsläget för både Halmstads Teater och Halmstad Arena är utom det vanliga. Just nu håller man tummarna för att så snart som möjligt kunna öppna upp sina verksamheter igen.

– Det nästa stora evenemanget som är bokat hos oss är ju SM-veckan som är planerad att äga rum i Halmstad nu till sommaren. Nu inväntar vi besked om huruvida den kan bli av eller inte. Men vi hoppas såklart att det släpper här snart så att vi kan känna lite arenapuls här igen, det hade varit kul, säger Carina Robertsson

Fler lokala kultur- och nöjesnyheter hittar du här