Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paus i arbetet. Kristoffer Kabell, Ola Persson med Elias Persson Solinas i knät samt Joakim Regfeldt förbereder inför Galgbergsfestivalens andra upplaga. Bild: Jörgen Alström

Galgbergsfestivalen satsar på musikalisk mångfald

Tre dagar, två scener och en ”hus-dj” som spelar från takluckan av en folkabuss. Musikfesten på Hallandsgården gör sig redo för andra året.

Kultur i Halland och Hallands konstmuseum hade nått vägs ände med musikprojektet Marknadsdagen på Hallandsgården. De sökte något nytt, tipsades om Happy Hangmen – som tidigare hade arbetat med Sjönevadsfesten – och Galgbergsfestivalen kom till. I fjol hölls första upplagan. Till helgen är det dags igen och arrangörerna är redo för nästa steg.

– Förra året blev fantastiskt och det blir mycket större i år, säger Johan Dahnberg.

Scenerna utökas från en till två och under tisdagen är Happy Hangmen, som står för festivalens praktiska arbete, i full färd med att färdigställa dem. Tältscenen är ny och utgör en säkerhet vid dåligt väder. Stora scenen var med även förra året, liksom den stora discokulan som kommer att hänga framför den på innergården.

– Det är när mörkret faller som den kommer till sin rätt, säger Kristoffer Kabell.

Galgbergsfestivalen strävar efter att vara ett musikevenemang för alla, men också efter att lyfta fram musik som annars kanske går många förbi.

– Vi tar inte hit akter för att gå med vinst. Vi vill få hit folk och få dem överraskade, säger Johan.

Halländska artister varvas med internationella. I år kommer amerikanska folkmusikerna i Laura Cortese and The Dance Cards, serbiska Marko Markovic med sin dansanta brassmusik och skotska folkmusikkvintetten Breabach. Lokalt syns bland andra Unnarydsbaserade Mother Lake och Fågelvägen med Wendela Löfquist och Tulda Nielsen från Halmstad och Knäred.

– Det är ganska många kvinnliga artister bland de lokala i år, som är grymt duktiga men som annars inte uppmärksammas så mycket som de borde, säger Kristoffer.

En annan spännande grej i år är Walkabout Sound System, som utgörs av Tony Swarez från Marseille i Frankrike. Han kommer att vara festivalens ”hus-dj” från takluckan av sin folkabussliknande Renault och spela mellan andra akter och under nattimmarna.

Galgbergsfestivalen inleds på fredag och avslutas på söndag med Lazy Sunday då artister kan hänga kvar och jamma om de vill.

– Söndagen är inte entrébelagd. Det finns ingen garanti för att någon kommer att spela då, säger Johan.

– Men det kan bli succé, tillägger Kristoffer.

Fler lokala kultur- och nöjesnyheter hittar du här