Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstnären Cecilia Paredes konst ställs ut på Supermarket i Stockholm. Pressbild.

Fullmatad konstvecka i Stockholm

Hundratals konstnärer, konstsamtal och en revansch för den formella bildkonsten – det väntar när de två stora konstmässorna Supermarket och Market Art Fair intar Stockholm.

Kreativitet, kaos, konst och performance möter besökarna på Supermarket i Stockholm. Sammanlagt visas drygt 150 konstnärer från 21 länder på den konstnärsdrivna mässan, som pågår 4–7 april. I år blir det ett uppsving för den formella bildkonsten, hävdar mässansvarige Pontus Raud.

- Det finns en del digitala satsningar men det är förvånansvärt mycket måleri och teckning. Man försöker spänna fälten i målningarna mer, med abstraktioner kontra någon form av formell naturalism, säger han.

Samtalet viktigt

Supermarket startade som en motvikt mot mer kommersiella konstmässor. Samtalet och mötet mellan publik och konstnärer är viktigast, enligt Pontus Raud.

- Vi lever i en tid som har blivit väldigt protektionistisk. Är det något som behövs i dag är det konstnärer som är villiga att föra just de obekväma samtalen som många väljer att undvika.

Nytt för i år är att Supermarket bjuder in kuratorer från olika delar av världen till särskilda nätverksdagar. Man arbetar också med censur som ett tema och frågar sig: kan man verkligen säga vad som helst inom konsten?

"Kvalitetsstämpel"

Den 12–14 april är det dags för den 14:e omgången av Market Art Fair som för andra året i rad intar Liljevalchs. Här är det nordiska gallerier och världsnamn med nordisk inriktning man fokuserar på – sammanlagt ställer 35 gallerier ut 48 konstnärer. Verken väljs ut av en särskild kommitté, med Lars Nittve i spetsen.

- Lineupen är bättre än någonsin, det märkte vi redan på ansökningarna, säger mässgeneral Carl Sundevall som särskilt nämner Ólafur Elíassons klimatkonst.

Carl Sundevall tycker att det finns en poäng med att det är just etablerad samtidskonst som visas.

- Det finns en trygghet i upplevelsen. Konst kan vara lite skrämmande, det finns en tröskelångest, och folk kan känna sig lite obekväma i en setting som man inte kan så mycket om. På Market Art Fair finns en kvalitetsstämpel, som på ett museum.