Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Frostenson avser att återkomma med förlikningsförslag till Svenska Akademien. Arkivbild.

Frostensons advokat: Utredningen värdelös

Katarina Frostensons ombud Per E Samuelson kallar utredningen som Svenska Akademien har låtit göra för "totalt värdelös". Han motsätter sig att flera vittnen är anonyma – men säger samtidigt att Frostenson är öppen för en förlikning.

- Det är en avgörande brist i utredningen att man laborerar med anonyma vittnen vars uppgifter vi inte över huvud taget kan kontrollera. Katarina Frostenson vet vad som har hänt, till skillnad från alla andra. Hon vet med sig med 100 procents säkerhet att hon inte har läckt Nobelpristagare, säger Per E Samuelson till TT.

Han menar att Akademien kränker Katarina Frostensons mänskliga rättigheter, då hon inte har haft möjlighet att ta del av hela utredningen i och med att flera vittnen är anonyma. Samuelson säger också att eftersom advokatutredningen inte har inhämtat kulturprofilens ståndpunkt är hela utredningen "totalt värdelös".

"Totalt ovuxet"

- Att basera en rekommendation om uteslutning på bara den ena partens berättelse är helt fel och att gå ut med utredningen i media är totalt ovuxet. Det är dags att Akademien tar sig själv i kragen. Vill man anklaga Frostenson för att ha gjort fel är man skyldig att försätta henne i samma tillstånd som man själv är i, det vill säga att hon får ta del av hela utredningen, säger Samuelson.

Han är också kritisk mot att Svenska Akademien har två parallella spår när det gäller Frostensons framtid. Om Akademien vill utesluta Frostenson måste man följa lagen och skicka över hela underlaget, säger han. Annars bör utgångspunkten vara att hon avgår frivilligt utan att frågan om uteslutning tas upp.

"Genomarbetat förlikningsförslag"

Enligt brevet avser hon också att "återkomma med ett mera genomarbetat förlikningsförslag med utgångspunkten att hon lämnar Akademien frivilligt" senast den 28 december. För att gå med på en förlikning vill hon "kompenseras i sådan omfattning att hon kan fortsätta sitt värv som poet".

- Trots att hon inte har brutit mot stadgarna är hon beredd att diskutera sin framtid i Akademien. Vi vill att Akademien växer upp och slutar med den här cirkusen så att man kan dela ut Nobelpris nästa år, säger Per E Samuelson.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson säger att man inte hade något annat val än att offentliggöra utredningen, då delar av den läckt ut.

- I och med att det fanns en läcka var det nästan ingenting annat att göra, så upplever jag det. Då skulle vi få kritik för att undanhålla det här materialet och det hade varit en rätt olycklig situation, säger Anders Olsson.