Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filminstitutets vd Anna Serner presenterade en ny satsning på kvinnliga manusförfattare i Cannes. Arkivbild.

Filminstitutet satsar på kvinnor

Filminstitutet lanserar en ny satsning på kvinnliga manusförfattare.

Syftet med stödet är bland annat att öka jämställdheten och mångfalden av berättelser. Och att ge kvinnliga manusförfattare möjlighet att utveckla filmprojekt med en tänkt budget över 30 miljoner kronor.

Enligt Filminstitutets senaste jämställdhetsrappor är bara 30 procent av manusförfattarna inom svensk film kvinnor, och andelen minskar desto större budget filmen har.

- Svensk film har i dag svårt att nå ut till en bred, stor publik, trots att det spenderas mycket pengar. Då måste vi fråga oss: använder vi oss av hela begåvningsreserven, säger Anna Serner.

Satsningen ska pågå under 18 månader och delas upp i två delar. I det första skedet får professionellt verksamma svenska kvinnliga manusförfattare söka pengar för att undersöka "ett ämne, en idé eller tematik som förarbete till en lång spelfilm".

Stödet är på 120 000 kronor per person, samt 30 000 kronor i omkostnader för research och konsultation. Totalt kan tio manusförfattare beviljas pengar. I nästa steg kan de ansöka om 200 000 kronor i stöd för att skriva ett spelfilmsmanus.