Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Halmstadsonen vinner en Oscar för sin tekniska innovation

Han har utvecklat verktyget Ftrack som används i många av de största filmproduktionerna i världen. Det är därför som Halmstadsonen Fredrik Limsäter nu har belönats med en Oscar.

Den 3 februari i år offentliggjordes det att Halmstadsonen Fredrik Limsäter, tillsammans med kollegorna Björn Rydahl och Mattias Lagergren, vunnit en teknisk Oscar. Tio dagar senare fick de ta emot priset i en virtuell ceremoni.

– Det känns fantastiskt bra. Det är väldigt svårt att landa i det här, även om det har börjat sjunka in lite grann. För oss har det varit ett mål som vi har jobbat mot, säger Fredrik Limsäter till HP.

Han är född och uppvuxen i Halmstad, men flyttade 1999 vidare till Norrköping för att utbilda sig inom medieteknik. Han riktade in sig på att jobba med visual effects, alltså en typ av specialeffekter som används i modern filmproduktion. Därefter följde ett antal år där först gjorde sitt examensarbete på visual effects-studion Cinesite i London. Han blev kvar där även efter avslutad utbildning och jobbade bland annat med Harry Potter-filmerna.

Därefter flyttade han och frun Linda Limsäter, som för övrigt kommer från Steninge, till Los Angeles i USA. Han hade då fått jobb på Sony Pictures där han inledningsvis skulle jobba med den animerade filmen ”Surf’s up”.

Så småningom, i slutet av 00-talet, vände familjen hem till Sverige igen och Fredrik blev delägare i sin egen filmstudio i Stockholm. Det var då som han började utveckla programmet Ftrack.

– Vi använde det internt på bolaget i Stockholm i fyra år. När vi sedan sålde studion så tog vi ut Ftrack och behöll utvecklingsteamet. Snabbspolar vi till i dag så har vi över 1 000 filmstudios i 60 länder runt om i världen som kunder, vi är 35 anställda, huvudkontor i Stockholm och kontor i Shanghai, San Fransisco och Adelaide, säger Fredrik.

Tanken med Ftrack är att förenkla hanteringen av kreativa projekt. Det är en projekthanteringsplattform som underlättar för filmskapare att samarbeta och att effektivisera sitt film- och efterproduktionsarbete. Man får en molnbaserad tjänst där man kan samla stora delar av arbetet vilket förenklar distansarbete, något som inte minst har ökat under pandemin.

– I början av 2020, när det var som värst, så gjorde vi vår bästa månad någonsin. Vi kunde hjälpa våra kunder att jobba hemifrån. Jag har ändå jobbat i branschen själv och känt av vilket håll det har varit på väg åt redan innan pandemin, så vi har hela tiden haft i åtanke att mer och mer arbete kommer göras hemifrån.

Ftrack används i dag av både gigantiska filmbolag och lite mindre företag. Bland de större kunderna finns bland andra Disney, HBO och Netflix.

Priset delas ut av Oscarsakademin. Förutom priserna som delas ut på den välkända Oscarsgalan så delar de även ut utmärkelser till personer och företag ”vars upptäckter och innovationer på betydande och varaktiga sätt har bidragit till film". Det är alltså ett sådant pris som Fredrik Limsäter har vunnit.

Med tanke på pandemin så har vinnarna redan spelat in ett tacktal och kommer alltså inte kunna åka till Oscarsgalan den 26 april.

– Äran att få priset överväger så klart att vi inte kan åka dit, men samtidigt är det lite tråkigt. Det är ju aldrig fel med lite glitter och glamour. Men förhoppningsvis bjuder de dit oss nästa år i stället.

I spelaren nedan kan du se deras tacktal: