Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Halland får egen filmfestival

För första gången arrangeras Hallands filmfestival. Under två dagar kommer halländska regissörer visa upp sina skapelser och samtidigt ska vinnare utses i kortfilmstävlingen Play.

Cannes och Laholm har redan gjort det, nu får äntligen Halmstad vara värd för en filmfestival. I helgen kommer Hallands filmfestival äga rum på Halmstads teater.

Festivalen kommer vara i två dagar och inleds på lördag med ett urval av kort-, lång- och dokumentärfilmer av lokala filmskapare. Dag två är det dags för kortfilmstävlingen Play som funnits i tolv år.

– Det kommer vara en sagolik blandning. På lördag har vi ett kurerat program med både kortfilmer, dokumentärer och långfilmer. Drama, kärlek och allt möjligt, det är en fin blandning, säger Annika Westerhult, projektledare på Kultur i Halland.

Bakom festivalen står Kultur i Halland genom regionen tillsammans med Halmstads kommun och Nolltrefem.

SM i kortfilm

Kortfilmstävlingen Play har slagit nytt rekord i antalet tävlande, i år har 32 personer ställt upp med egna filmer. Vinnarfilmerna från tävlingsklasserna mellanvikt och tungvikt, alltså åldersklasserna 16 till 26 år, går vidare till Novemberfestivalen som brukar kallas ”SM i ung kortfilm”. Annika Westerlund har märkt av ett ökat intresse för kortfilm bland unga.

– Det känns som att det har satsats mer på film på olika fritidsgårdar i år, säger hon.

Vinnarna väljs ut av juryn som består av regissören Simon Vahlne, biografägaren Tina Karlsson och teaterkonsulenten Ika Nord.

– Vi har filmskapare från tio år men man kan vara hur gammal som helst, den äldsta i år är runt 60 år.

Totalt 100 publikplatser

På grund av corona har festivalen behövt anpassas en del. 50 personer kommer släppas in i Figarosalen på teatern och om fler platser behövs kommer publik även kunna se en livesändning av festivalen på Nolltrefem. Festivalen går också att se live hemifrån genom en livesändning på Youtube.

– Får man inte plats inne i Figarosalen kommer det också gå att se filmerna på stor duk inne på Nolltrefem vilket innebär att vi kan ha 100 personer i publiken totalt, säger Annika Westerlund.

Vad kan publiken förvänta sig?

– Förhoppningen är att man ska få med sig massa härliga upplevelser och inspiration. Det är viktigt att skapa ett utrymme för filmer och filmskaparnas berättelser. Publiken kommer få en stor dos energi!

LÄS MER: Ökat intresse för kortfilmfestivalen Play

LÄS MER: Filmdagarna blir av i covidsäkrat format

Hallands filmfestival 2020

Fri entré till Halmstad teater men max 50 personer i publiken. Det finns även plats till ytterligare 50 personer på Nolltrefem.

Start den 19 september klockan 11.00. På söndag börjar programmet klockan 10.30.

Totalt visas 43 filmer varav 32 tävlar i Play.