Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bio Maxim i Laholm inför Svenska filmdagarna 2018, året med besöksrekord och över 1900 besökare. I år blev det tvärtom.  Bild: Jonatan Gernes
Bio Maxim i Laholm inför Svenska filmdagarna 2018, året med besöksrekord och över 1900 besökare. I år blev det tvärtom. Bild: Jonatan Gernes

Fullbokat med få platser för filmfestival

De årliga filmdagarna blev av, men festen får vänta till nästa år.

– Det var ett helt okej intresse får jag säga. Vi fick sätta in en extraföreställning, så det var roligt. Men det blir inte så mycket festivalstämning med bara åtta i salongen, säger Mikael Bengtsson som driver Bio Maxim tillsammans med Tina Karlsson.

För dem är årets upplaga generellt sett den minst besökta festivalen, men också den med i särklass hårdast restriktioner.

– Vi hade hoppats att de skulle ha släppt på restriktionerna så att vi åtminstone kunde varit 50 igen i salongen. Det var ju prat om att ha släppt det efter 11 april, men nu blev det inte så och inte mycket att göra åt det, säger Mikael Bengtsson.

Filmpriset uteblev

Varje år delar festivalen ut ett pris, men i år har man valt att hoppa över det. Filmutbudet har varit lågt och man ville också vara restriktiva med resor.

– Det kändes inte rätt att dela ut ett pris till någon som behövde åka långt för att komma hit i en tid när vi inte ska träffa så mycket folk. Vi får dela ut pris nästa år istället, säger Mikael.

Coronapandemin har präglat festivalens utformning men man är stolt över att man kunde presentera en tidigare vinnare, Karin Bertling, och hennes senaste projekt.

– Hon hade fått tillstånd från produktionsbolaget att visa sin senaste film som inte har någon distribution i Sverige och därför egentligen inte får visas här. Så det är vi väldigt glada över att vi kunde erbjuda. Det blev speciellt och ett fint minne, säger Bengtsson och fortsätter:

– Festivalen som sådan blev såklart lite av ett antiklimax eftersom vi var så begränsade. Men samtidigt var det viktigt för oss att anordna den så jag är stolt över att vi gjorde det trots pandemin. Ur den synvinkeln var det mycket god uppslutning.

Nästa år blir det fest. På riktigt. Det lovar Bengtsson. Eller i alla fall så länge det har kommit en del nya filmer att visa. I år fick man visa en hel del dokumentärer vilka han menar inte brukar vara så populära.

– När folk går på bio brukar de inte i lika hög grad välja dokumentärer, då brukar det vara svårare att fylla salongen.

Förra årets pristagare, har fortfarande inte fått sitt pris. När det ska delas ut är inte bestämt. Svenska filmdagarna anordnas med stöd från kommunen och Region Halland.

LÄS MER: Filmdagarna gör comeback i mindre kostym