Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm är ett av de museer som tappade besökare i juli. Arkivbild.

Färre museibesök i sommarhettan

Museibesöken sjönk avsevärt i juli jämfört med samma månad förra året, enligt en sammanställning som Sveriges Radios Kulturnytt har gjort. Orsaken tros vara det extremvarma sommarvädret.

- Många vill vara på stranden och äta glass i stället för att engagera sig på ett museum och få en massa fakta i huvudet – det kan vara jobbigt när det är varmt, säger Åsa Johansson, marknadskommunikatör på Flygvapenmuseum i Linköping som tappade 20 procent av besökarna jämfört med 2017, till SR.

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, som hade 13 procent färre besökare, har låtit SMHI undersöka om det verkligen stämmer att bra väder leder till färre museibesök. Man kom fram till att det finns ett samband, men att det även är andra faktorer som påverkar.

- Skillnaden i besöksantal mellan en kall och regnig dag och en varm och torr dag är stor. Vid det vi kallar bra museiväder kan det vara 1 000 personer fler, men det är inte så förutsägbart som att det blir så varje gång, säger museets pressansvarige Martin Testorf till radion.

I sammanställningen ingår runt 25 museer. De flesta hade mellan 10 och 30 procent färre besökare jämfört med 2017. Alla gick dock inte minus – Historiska museets besökarantal ökade med 42 procent under juli.