Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren Ellen Mattson har valts in på stol 9 i Svenska Akademien. När hon fick frågan blev hon väldigt glad samtidigt som hon drabbades av lätt panik.

Ellen Mattson: "Ju fler kvinnor, desto bättre"

Ellen Mattson har tackat ja till en plats i Svenska Akademien. Men om hon fått frågan för ett år sedan hade svaret blivit ett annat.

- Jag blev väldigt glad samtidigt som jag drabbades av lätt panik. Det är nog likadant för alla som får frågan. Det är väldigt blandade känslor, säger Ellen Mattson när TT når henne.

Men efter att ha pratat med sin förläggare Eva Bonnier insåg hon så småningom att det var en fantastisk fråga att få.

- Det vore oäventyrligt att bara fortsätta på samma gamla sätt. Jag kan ärligt säga att det aldrig har varit min favoritsysselsättning att sitta och åka till Stockholm hela tiden, men det måste gå.

En främmande miljö

Ellen Mattson bor på landet utanför Ljungskile i Bohuslän, ett landskap där en klar majoritet av hennes romaner utspelar sig.

- Jag är romanförfattare, de senaste 30 åren har jag suttit på landet och skrivit romaner. Det är med den utgångspunkten som jag går in i det här. Jag befinner mig långt från den miljö som jag ska träda in i, dels geografiskt men också på andra sätt.

Det senaste årets turbulens kring Akademien har inte lämnat Ellen Mattson oberörd, men hennes grundinställning har hela tiden varit den att Akademien är viktig och att den behövs.

- Om jag hade fått frågan för ett år sedan, då hade nog svaret blivit ett annat. Men det har hänt mycket sedan dess. Jag vill att Akademien ska finnas kvar, och ska den finnas kvar måste det finnas kvinnor som sitter i den. Ju fler kvinnor, desto bättre.

Vill bidra till förändring

Men även om mycket redan har förändrats så tycks alla, utanför såväl som inom Akademien, vara eniga om att stort arbete fortfarande återstår, menar Ellen Mattson.

- Det är ett arbete som pågår just nu och som kommer att fortsätta. Jag vet än så länge väldigt lite om vilka uppgifter jag kommer att ha, men det är klart att jag tror att jag kan vara med och bidra till det arbetet.

Ellen Mattson får stol 9 och efterträder Jayne Svenungsson.