Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regissören Jenny Andreasson. Arkivbild.

Dramaten sjukskrev frisk regissör

Dramatens ledning sjukskrev Jenny Andreasson 2016 – trots att hon var frisk. Det berättar regissören nu själv i en intervju med Dagens Nyheter.

I januari 2016 kom beskedet att Jenny Andreassons uppsättning av "Hamlet" ställdes in, bara åtta dagar före premiären. Förklaringen som uppgavs var att regissören blivit sjuk.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Jenny Andreasson nu om hur hon sjukskrevs av ledningen för Dramaten och pressades att vara tyst om de verkliga orsakerna till att pjäsen ställdes in.

- De frågade om det var okej att de skrev att jag var sjuk. Och jag sade ja. Jag kände mycket skam och skuldkänslor över att produktionen lagts ned, och tänkte att jag gjorde något för teaterns bästa, säger Jenny Andreasson till DN.

Enligt Andreasson valde hon att kliva av som regissör för "Hamlet" i slutet av 2015 efter upprepade konflikter mellan henne och flera av skådespelarna. Någon sjukdom var det alltså inte frågan om.

I januari 2016 sjukskrevs hon i en vecka av ledningen och de kom sedan överens om att hon skulle förlänga en sedan tidigare planerad tjänstledighet.

- På så sätt skulle jag vara frånvarande från teatern. Det skulle lösa situationen, eftersom jag inte ville sjukskriva mig. Och så blev jag återigen ombedd att inte prata om det, säger hon till DN.

Teaterchef Eirik Stubø avböjer via Dramatens presstjänst att lämna en kommentera till TT. Men svarar DN via mejl.

"Jag kan och ska inte prata om enskilda situationer och medarbetare. Så i detalj kan jag inte svara på de här frågorna. Vi har inte samma bild av den här situationen. Så är det", skriver Eirik Stubø till DN.