Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saxofonisten Joakim Milder är nominerad till Nordiska rådets musikpris. Arkivbild.

De kan vinna Nordiska rådets musikpris

Pianisten Bengt Forsberg och saxofonisten Joakim Milder har nominerats till Nordiska rådets musikpris. De tävlar mot elva andra nordiska musikutövare.

Bengt Forsberg är från början utbildad organist men bytte spår och blev konsertpianist. Han är känd för sitt samarbete med Anne Sofie von Otter på en lång rad uppmärksammade inspelningar.

Joakim Milder är musiker och pedagog och har sedan 2006 en professur i improvisation och ensemble vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Milder är också konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band.

Nordiska rådets musikpris har delats ut sedan 1965 och ska uppmärksamma innovativt skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå.

Vartannat år ges priset till ett verk av en kompositör och vartannat år går priset till enskilda musikutövare eller grupper. Vinnaren får ta emot 350 000 danska kronor (motsvarande runt 470 000 svenska kronor) i Stockholm den 29 oktober.

Bland de övriga nominerade finns bland annat violinister, operasångare och cellister från Danmark, Finland, Grönland, Färöarna, Island och Åland.

Nordiska rådet delar ut fem priser varje år inom områdena litteratur, film, musik, miljö och barn- och ungdomslitteratur. Syftet med priserna är att "öka intresset för den nordiska kulturgemenskapen och det nordiska miljösamarbetet samt att erkänna framstående konstnärliga och miljömässiga insatser".