Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra årets Almapristagare Jacqueline Woodson under sitt besök i Stockholm under Almaveckan. Arkivbild.

Dags för årets Almapris

Vem får världens största barn- och ungdomslitteraturpris? Det har blivit dags för Almaprisets jury att tillkännage årets pristagare.

Spekulationerna har pågått sedan i oktober förra året, då juryn presenterade vilka författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare som är nominerade till priset.

- Priset har en jättestor betydelse för barn- och ungdomslitteraturen världen över, det är en satsning utan like med en prissumma på fem miljoner kronor, säger Almaprisets juryordförande Boel Westin.

Vill se fler nominerade

Juryn har en diger uppgift att av sammanlagt 246 kandidater från 64 länder bestämma vem som ska få det prestigefyllda priset när det i år delas ut för sjuttonde gången.

- Vi vill gärna ha fler nominerade i framtiden, de listor med kandidater som vi publicerar är viktiga eftersom de fokuserar på och sprider kunskap om den bästa högkvalitativa barn- och ungdomslitteraturen. Vi jobbar förstås inte med alla kandidater in i det sista, men själva beslutet fattas på vårt sista möte, säger Boel Westin.

Många svenska bubblare

Förra året gick priset till den amerikanska författaren Jacqueline Woodson, som då var relativt okänd i Sverige. Mer känd i Sverige var och är 2014 års pristagare Barbro Lindgren, som än så länge är den enda svensk som har fått priset.

I år är tolv svenska författare och illustratörer nominerade till priset, det är fler än på många år. Bland de nominerade finns många bubblare, bland andra Pija Lindenbaum, llon Wikland och Eva Lindström.

- Det är många personer som nomineras år efter år, det gäller inte bara svenska kandidater utan kandidater från hela världen, säger Boel Westin.

Årets mottagare av Almapriset tillkännager juryn klockan 13.00, tisdag den 2 april, direkt efter sin sista överläggning. Själva priset delas ut i Stockholm senare i vår under Almaveckan.