Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi hoppas också att den svenska regeringen intensivt arbetar vidare med ditt fall", skriver Bokmässan i Göteborg, Svenska PEN, Svenska och Internationella Förläggarföreningen i ett öppet brev i Dagens Nyheter där de bjuder in fängslade Gui Minhai till årets bokmässa. Arkivbild.

Bokmässan bjuder in fängslade Minhai

Göteborgs Bokmässa bjuder in den fängslade författaren Gui Minhai. I ett öppet brev i Dagens Nyheter vädjar arrangörerna till kinesiska myndigheter att låta honom resa.

"Med detta öppna brev, med en officiell inbjudan till dig, Gui Minhai, vill vi också vädja till de kinesiska myndigheterna – låt oss få välkomna Gui Minhai till Sverige och Göteborg – fristad för författare. Vi hoppas också att den svenska regeringen intensivt arbetar vidare med ditt fall. Om ingenting händer står inbjudan kvar. År efter år."

Bakom brevet står mässan samt Svenska PEN, Svenska och Internationella Förläggarföreningen.

Den svenske förläggaren Gui Minhai har i omgångar varit fängslad i Kina. Första gången han frihetsberövades var i oktober 2015.

Den 20 januari i år färdades han på ett tåg med två svenska diplomater för att besöka den svenska ambassaden. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

I det öppna brevet skriver arrangörerna att de särskilt önskar att Minhai ska medverka vid fredagens seminarium om "oron kring situationen i Kina".

Årets bokmässa hålls 27–30 augusti och temat är Sydkorea.