Det är dags för den första biten i "Sveriges mästerkock". Mischa Billing nämner auditionen som en av de mest spännande delarna i tävlingen.
- Vem kommer att komma, vilka är de? Det är väldigt roligt. Sedan är Gävle en riktig utmaning, när de här deltagarna inte har rinnande vatten utan bara en kokplatta. Man kan verkligen ta på känslan, säger hon om slutkvalet.
TT: Brukar ni känna av vem som kommer att vinna tävlingen i början?
- När man träffar någon på en audition kan man tänka att det inte skulle förvåna om den här personen gick långt, men det är lagtävlingar och annat som också spelar in. Orkar de? Det händer alltid oväntade saker med deltagarna som gör att det blir oförutsägbart, säger hon.
Förändringar
Årets jury består liksom de senaste säsongerna även av Leif Mannerström och Markus Aujalay. Förra året satsade programmet på hållbar matlagning, men i år finns det inget tydligt tema annat än matlagningsskicklighet.
Däremot får programmet en mustigare efterrätt – extrashowen "Efter stängning" får tablåtid på Sjuan och kommer dessutom att förlängas till en halvtimme. Tidigare visades programmet bara på TV4 play.
"Då händer någonting"
Mischa Billing tror att tävlingsandan i "Sveriges mästerkock" är en starkt bidragande faktor till att programmet har blivit så populärt, men även matlagningen i sig.
- Vi kan få information från olika ställen, vi strömmar filmer och läser olika nyheter. Det är inte som när jag växte upp med bara två tv-kanaler. Vi har färre gemensamma erfarenheter, och därför tror jag att mat och måltider är någonting vi alltid kan prata om, säger hon.
Dessutom kan maten fylla en positiv funktion för hälsan ur ett stressperspektiv, enligt Billing.
- Då menar jag inte vardagar när man själv har halsfluss och går runt med tre skrikande ungar i affären, köp snabbmat då i stället. Utan när man faktiskt tar sig tid och bjuder på lite mat eller bakar de där pepparkakorna, då händer det någonting, säger hon.
"Sveriges mästerkock" har premiär den 9 januari i TV4.