Verklighetens kriminalitet har kommit ikapp Jens Lapidus böcker

Från att ha varit ensam med att skriva om ämnet till att höra alla prata om det och se det bli riksdagsvalets hetaste fråga. Gängkriminaliteten har varit på svenskarnas näthinna de senaste månaderna, men för Jens Lapidus har det varit aktuellt i snart 20 år. Den 9 november kommer han till En kväll för boken på Halmstads teater med sin nya roman ”Mr Ett”, där den mörka fiktionen allt mer börjar likna verkligheten.

ANNONS
LocationHalmstad||

Jens Lapidus blev känd som advokaten som började skriva kriminalare i början av 2000-talet. Men författarskapet tog allt mer tid, och sedan sex år tillbaka har han inte längre några egna klienter. Nu bara skriver han. Han bär dock fortfarande med sig erfarenheten från de många timmarna han tillbringat i rättssalar, förhörsrum och arrester.

– Det har varit helt essentiellt för mig, säger han. Jag hade inte börjat skriva om jag inte hade suttit i domstolen och rätten. Det var det som kickade igång mig, och som i början gav mig väldigt mycket inspiration. Känslan för autenticitet. Jag kan inte tänka mig en annan författare i Sverige som har träffat så många kriminella som jag har gjort. Det är en erfarenhet och en inblick i hur andra människor tänker och fungerar. Nu jobbar jag inte som advokat längre, så det är lite svårare på det planet – att jag inte får den gratisresearchen längre. Nu får jag göra lite mer aktiv research, beställa ut förundersökningsprotokoll och så.

ANNONS

Outforskat ämne

Under två år skrev han på med det som skulle bli debutboken ”Snabba cash”, som kom ut 2006. Då var gängkriminaliteten ett rätt så outforskat ämne inom litteraturen, minns Jens.

– Det har varit på den politiska agendan och medieagendan ett tag nu, men när jag började skriva mina böcker så var det inte riktigt så. Då såg våldet annorlunda ut, men det skrevs heller inte om det, trots att det fanns där ute. Om man läser delar av "Snabba cash” i dag är det liksom väldigt profetiskt. Nu är mina böcker inte lika profetiska – nu är de mer avskildringar av nåt som faktiskt pågår, även om det är fiktion.

Jens Lapidus slog igenom 2006 med boken ”Snabba cash”, som senare har blivit både film och tv-serie.
Jens Lapidus slog igenom 2006 med boken ”Snabba cash”, som senare har blivit både film och tv-serie. Bild: Pressbild

Trots succén med ”Snabba cash” dröjde det dock länge innan fler författare hakade på trenden.

– Jag trodde länge i min fåfängliga naivitet när jag kom med de här tidiga böckerna, att det skulle komma många andra som skrev i samma genre och om samma värld. Men det gjorde inte det. Om du tittar på andra typer av deckare så finns det många författare som skriver i den lite mer standardiserade genren, om du förstår vad jag menar. Nu har det börjat komma mer av den här skildringen, men det dröjde rätt länge.

ANNONS

När han ser tillbaka på sina tidigare romaner märker han en skillnad i beskrivningarna av våldet mot hur det ser ut i verkligheten i dag.

– När jag skrev mina första böcker minns jag att jag var väldigt försiktig med att inte ha med så mycket skjutvapen. Jag visste från mina erfarenheter från rättssalarna att det var väldigt ovanligt att skjutvapen användes i Sverige. Och om de användes så kanske man sköt nån i knät för att skrämmas – men man dödade inte någon. Det sysslade man inte med för 15 år sedan, när jag började skriva.

Fjärde boken – i ”trilogin”

Bild: Pressbild

I Jens Lapidus senaste bok, ”Mr Ett”, är utgångspunkten vem som ska ta över som ledare i de kriminella nätverken i Södertälje. Här återvänder Lapidus till bokserien ”Top dog” – som egentligen var avslutad för ett par år sedan.

– Jag trodde att det var en trilogi, att jag var klar. Men efter min senaste roman, ”Paradis City”, kände jag att jag ville återvända till gamla karaktärer, kända marker. Och det var väldigt skönt. Jag hade väldigt mycket energi när jag skrev den, så det tog bara drygt ett år – vilket är snabbt för mig. Det är del fyra, men den går att läsa fristående också. Den tar vid några år efteråt, så den börjar på ny kula. Det är inte så att man måste känna till händelserna i de tidigare böckerna.

ANNONS

– Det finns många fördelar med att återvänder till att skriva del fyra. Jag känner att jag har kunnat fördjupa mina karaktärer ännu ett steg – att följa med dem genom livet ger också en fördjupning. Det har varit väldigt roligt.

Det låter som att det finns ännu mer att utforska i den här serien?

– Det finns mer. Jag har redan börjat skriva på bok fem.

Hur mycket hämtar du från verkligheten i dina böcker?

– Det skiftar lite, men det brukar vara ganska mycket. Det är inte så att jag beskriver verkliga händelser – det är fortfarande fiktion rakt igenom. Det är också viktigt ur tystnadspliktssynpunkt, att ingen ska kunna känna igen sig. Det är det aldrig är nån som har gjort, i princip. Det har hänt att folk har hört av sig: ”Oj, den där karaktären är så lik min svåger”. Men då är det mer en allmän betraktelse, inte att jag har skrivit om någons svåger. Men jag hämtar otroligt mycket inspiration ur aktuella händelser.

Rättsexpert i TV4

Aktuella händelser sätter han in sig i varje vecka som juridisk expert i TV4:s ”Efter fem”.

– Det är väldigt bra. Jag älskar att ha en fot kvar i den juridiska världen. Det har ju, som alla är bekanta med, varit väldigt mycket i valet med olika utspel kring rättspolitik. Nu har vi ett nytt Tidöavtal där det finns väldigt många sidor i överenskommelsen som handlar om en ny kriminalpolitik och straffrättsliga frågor.

ANNONS
Jens Lapidus medverkar kontinuerligt i TV4:s program ”Efter fem” där han kommenterar aktuella ämnen inom juridik och brottslighet.
Jens Lapidus medverkar kontinuerligt i TV4:s program ”Efter fem” där han kommenterar aktuella ämnen inom juridik och brottslighet. Bild: TV4

Jens Lapidus kommenterar även aktuella ämnen på andra sätt. I förra veckan skrev han en debattartikel i DN som blev väldigt uppmärksammad. Där lyfte han tesen att gängbrottsligheten i Sverige hänger ihop med att många unga män väldigt lätt blir kränkta.

– Det har pratats oerhört mycket om vad de här skjutningarna kan bero på. Det finns många faktorer och frågan är väldigt komplex. Men en sak som jag tycker är intressant att föra in är nån form av överlättkränkthet bland just svenska kriminella. Om man tittar på de här morden, de där det finns domar, så ser man att det sällan – som många tror – handlar om nåt slags knarkterritorium eller ekonomisk uppgörelse. Det handlar nästan alltid om, eller har börjat med, en personlig kränkning. Nån har känt sig trampad på och så svarar man med våld. Det är min utgångspunkt. Den här maskulina lättkränktheten, en man ska vara man och svara med våld – det är intressant och paradoxalt att det har uppstått i världens mest jämställda land. Det är inte en förklaring i sig, varför vi har så många skjutningar i Sverige, utan mer en delförklaring till våldet. Andra saker finns också där.

Gästar Halmstad 9 november

Romanen ”Mr Ett” släpptes bara härom veckan, och för att presentera sitt nya verk kommer han till HP:s evenemang En kväll för boken. Det är på Halmstads teater den 9 november och vad Jens kan minnas har han bara varit i staden en gång tidigare, under sin tid som advokat.

ANNONS

– Jag var i Halmstads tingsrätt för ett amfetaminmål en gång för länge sen.

Han ser fram emot att träffa läsarna, vilket han uppskattar med sådana här evenemang.

– Det är kul att det har kommit igång igen efter pandemin. Skrivandet är ganska solitärt. Allra bäst gillar jag frågestunden som ibland inträffar efteråt. När verkligen läsarna får uttrycka sina tankar om det man gör. Jag lär mig själv mycket av det.

Bild: Pressbild

Fakta: Jens Lapidus

Om namnet: Det uttalas ”La Piidus”. ”Jag har hört många varianter genom livet. Nu har folk börjat lära sig, äntligen. Nu är man med i tv, och Tilde de Paula Eby och de andra har lärt sig att säga rätt. Det uppskattar jag.”

Ålder: 48 år.

Bor: I Stockholms innerstad.

Gör: ”Numera bara skriver. Producerar tv och är rättsexpert i TV4.”

Familj: Tre barn och fru.

Favoritkaraktär i böckerna: ”Det är väl så att alla mina karaktärer är favoriter. Jag har ingen speciell sådär – det finns ju många jag tycker mycket om. Jag tycker väldigt mycket om Josefine i min senaste bok, det är en väldigt rolig karaktär. Så vi kan säga henne för närvarande.”

Aktuell: Med boken ”Mr Ett”. Kommer till En kväll för boken på Halmstads teater den 9 november, ihop med Patrick Ekwall, Emma Hamberg, Marie Olsson Nylander och Klas Östergren.

ANNONS