Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mångsidig. Tobias Persson skrev länge dagsverser i Hallandsposten. Nu utkommer han med rimmade dikter i ”Himlen hatar skinka – 27 dikter om religion”.

Roligt på rim om religion av Persson

Det sägs att Guds vägar är outgrundliga och i sin första diktsamling, ”Himlen hatar skinka”, konstaterar komikern Tobias Persson att det finns sanning i det gamla talesättet.

Gud verkar ha åsikter om både det ena och det andra och det är inte lätt att begripa varför vissa, till synes harmlösa, företeelser är honom så motbjudande, medan andra, betydligt bryskare, dåd anses okej. Men det hindrar inte människor från att blint underkasta sig det som religionen dikterar.

Det här är något så unikt som en humoristisk religionskritisk diktsamling, på rim. Tobias Persson är synnerligen påläst, de absurditeter han lyfter fram och driver till sin spets är hämtade direkt från källorna, det vill säga de heliga skrifterna.

Sina personliga åsikter är han däremot sparsam med. Men slutsatsen är ändå tydlig, det finns ingen logik i religion.

Ofta nickar jag instämmande: Visst är det underligt att Gud skapade grisen, bara för att sen bestämma sig för att den är oren. Visst verkar det märkligt att allt som rör människokroppen är syndigt, trots att vi påstås vara skapade till Guds avbild. Men det finns också dikter där jag inte förstår poängen. Det är lätt att göra sig lustig över politiker som försöker plocka valpoäng genom att besöka en moské, men vore det bättre om de struntade i det?

Den här diktsamlingen kommer inte att omvända någon troende, men den kan väcka nya tankar bland de som redan är skeptiska till religionens förträfflighet.

Tobias Persson predikar, så att säga, mest för de redan frälsta.