Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Mattias Rand – en skrivande vinnare

Det var första gången Mattias Rand skickade in en text till en skrivartävling, och han vågade inte hoppas på att han skulle vinna. Men det gjorde han – ”Stranden” fick första pris i vuxenklassen i vår novelltävling.

Det hela utspelar sig på en strand på spanska solkusten, där de afrikanska försäljarna vandrar fram och tillbaka med sina märkeskopior, dag ut och dag in; säsong efter säsong. 

– Vi har varit på solsemester i närheten av Malaga i många år, och jag har lärt känna några av dem lite grann. De alternerar mellan Spanien och Kanarieöarna – och så tillbringar de några veckor i februari med sina familjer hemma i Senegal, berättar Mattias. 

Läs Mattias novell här! 

Han har alltid läst mycket och de senaste tio åren har han också börjat skriva. Men bara för sig själv. 

– När jag såg att ni utlyste en novelltävling tänkte jag att ”nu ska jag skriva något som jag vill att andra ska läsa”. Och sen satte jag i gång, säger Mattias som kände sig nöjd med sin text, men absolut inte hade några förhoppningar om att han det skulle bli något pris. 

– Så när du ringde och talade om att jag hade vunnit blev jag oerhört glad. Jag stod på yttertrappan till vårt hus när jag fick samtalet och skrattade fortfarande när klev in och mötte min familj.

Artikeln om vinnarna – samt deras noveller – lades ut på HP:s sajt i fredags förra veckan och det dröjde inte många minuter innan Mattias fick det första grattis-sms:et. Och sen fortsatte det. 

– Många hörde av sig, och det kändes fantastiskt roligt. Priset har verkligen fungerat som en sporre. Jag har länge haft två idéer som legat och grott, nu ska jag ta tag i dem också. 

Mattias konstaterar att han har lättare för att uttrycka sig i skrift än i tal – och att han är en iakttagare.

– Jag är inte någon som vill inta ”centrumplatsen”, utan jag vill hellre betrakta lite utifrån. Jag är väldigt nyfiken på människors sätt att vara och hur vi behandlar varandra.

Temat för novelltävlingen var utanförskap och Mattias menar att strandförsäljarna i hans novell – och i verkligheten – lever ett liv ”på kanten”. 

– Att etablera sig i något europeiskt land är den stora drömmen för de flesta av dem, men oftast blir det inte mer än den slitsamma vandringen fram och tillbaka under den heta solen, säger Mattias och fortsätter: 

– Men även om de inte blir rika eller kan spara några stora summor, så utgår jag ifrån att de i alla fall tjänar tillräckligt för att kunna skicka hem en slant till sina familjer. De tränger ihop sig i små enkla lägenheter, och vid lunchtid brukar de samlas i skuggan vid någon restaurang för att koppla upp sig på wifi och få senaste nytt hemifrån. Det är ett hårt liv. 

Mellan raderna i Mattias novell kan man ana att han känner en viss ilska mot dem som behandlar strandförsäljarna nedlåtande, de som viftar bort dem med en handrörelse eller inte svarar alls. 

– Jag menar inte att man måste köpa något, givetvis inte, men man kan i alla fall säga nej på ett trevligt sätt. Det kostar ingenting, säger han och tillägger:

– Jag har tyvärr sett många som beter sig riktigt illa och det skär i hjärtat varje gång. 

Fotnot. Novelltävlingen har ingått som en del i Hela Halland läser, den satsning som Region Halland, folkbiblioteken i Halland, Hallandsposten och Hallands Nyheter står bakom.