Göran Greider en av författarna vid En kväll för boken

Mitt under pandemin drabbades författaren Göran Greider av en aggressiv blodcancer. Diagnosen, och den påtvingade isoleringen, fick honom att öppna minnenas dörr på vid gavel. I somras kom ”Barndomsbrunnen” – och den 24 november besöker han Halmstad och En kväll för boken.

ANNONS
|

När han i juli skrev slutorden till ”Barndomsbrunnen – en historia om sjukdom och minne i brutna rader” var han ännu inte färdigbehandlad, men det är han nu.

– Jag är pigg, hämtar mig bra och börjar få tillbaka håret. Det enda är att jag har ganska dålig balans. Och jag kommer ju att få gå på efterkontroller, säger Göran Greider när vi når honom för en telefonintervju.

Att få en cancerdiagnos väcker många tankar

Han tackar dock inte ja till lika många uppdrag som han brukar, utan tar det aningen lugnare. Extra roligt att han har valt att resa till Halmstad i november för att för andra gången (den första var 2008) medverka vid Hallandspostens En kväll för boken.

ANNONS

– Att få en cancerdiagnos väcker många tankar. Det är ett så oerhört laddat ord, men i dag överlever faktiskt de flesta som insjuknar. Samtidigt finns det inga garantier för någon, men vi bor i ett land där vården är jätteduktig på cancerbehandlingar – bara sjukdomen upptäcks i tid, säger Göran Greider som själv aldrig drabbades av dödsångest, även om han hade några skakiga ögonblick då han kände ”att allt höll på att gå åt helvete”.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Göran Greiders behandling löpte parallellt med coronan. Han var verkligen isolerad från omvärlden (”inga besök och maskerad personal”), vilket gav honom tid att fundera. Och oftast trevade sig tankarna tillbaka till uppväxten i Vingåker, till vardagen i den lätt dysfunktionella familjen med fem söner, och två speciella föräldrar.

Trots motgångar och knappa omständigheter hade båda en stor nyfikenhet på livet.

– Min mamma hade det nog ganska kämpigt, men hon skrattade mycket och spred en munter stämning omkring sig. Även min farsa var rolig – och påhittig. Han höll på med en massa affärer, inget stod stilla runt omkring honom. Trots motgångar och knappa omständigheter hade båda en stor nyfikenhet på livet, säger Göran Greider och tillägger att titten ner i minnesbrunnen kan liknas vid ”en dörr som plötsligt öppnade sig.”

– Det dök upp en massa människor från min barndom som jag inte tänkt på på många år: vaktmästaren som verkade bo på idrottsplatsen, lärarinnan som läxade upp slöjdläraren när han varit taskig mot en av hennes elever, klasskompisarna som jag tillbringade mer tid med än mina föräldrar… Tillsammans blev alla de här minnena ett porträtt av min hemort, om du förstår hur jag menar.

ANNONS

”Det är ganska subtila saker, den där spindelväven som alla sitter fast i – även överklassen.

Som i de flesta av Göran Greiders böcker finns det en tydlig klasstematik i ”Barndomsbrunnen”, men han påpekar att det är på ett lite annorlunda sätt den här gången. Inte minst har han använt sig själv mer än han brukar.

– Klassamhället kan skildras genom stora folkmassor som brakar samman på gatorna, men också genom det som händer i en typisk arbetarfamilj. Hur en mamma försöker hjälpa sitt barn med läxorna, men tvingas inse att hon kan mindre än han redan på mellanstadiet. Det är ganska subtila saker, den där spindelväven som alla sitter fast i – även överklassen, säger Göran Greider som menar att klyftorna har djupnat.

– På 1960- och 1970-talen gick det framåt, och forskningen visar att Sverige var som mest jämlikt 1981. Men där någonstans vände det, och i dag är det enorma skillnader mellan de som har och de som inte har. Jag är uppvuxen i en optimistisk tid, men dessvärre är jag mindre av en optimist i dag.

Boken har sålt slut i flera omgångar

Under hela sin sjukdomstid skrev Göran Greider anteckningar, och de texterna – ”som hade ett stort terapeutiskt värde” – ligger till grund för ”Barndomsbrunnen”. Men också ett antal citat ur olika låtar har trängt sig in bland de brutna raderna.

ANNONS

– Under arbetet med boken återupptäckte jag en massa musik från min tonårstid, och insåg hur mycket vissa låtar betydde för mig där och då. Musik har en enorm förmåga att framkalla känslor och minnen.

”Barndomsbrunnen” har fått fina recensioner – och den har dessutom sålt slut på förlaget (Ordfront) i flera omgångar.

– Det trodde jag faktiskt inte. Men det är kul, och jag tänker att det är en ganska lättläst bok, man behöver inte anstränga ihjäl sig. Den är inte heller så depressiv – vilket man skulle kunna tro, med cancer och barndomsminnen – utan det finns ganska mycket ljus också.

Göran Greider och hunden Stina vid sommarhuset i Dala-Floda 2019.
Göran Greider och hunden Stina vid sommarhuset i Dala-Floda 2019. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Göran Greiders nästa bok tar dock avstamp i något helt annat, nämligen Falu rödfärg. 2003 köpte han och hustrun Berit sitt hus i Dala-Floda i Dalarna, och nu vill Göran försöka sig på att sammanfatta det svenska sommarställets historia.

– Det är ingen tung existentiell bok, inget märkvärdigt alls, men det finns något roligt med alla de här röda stugorna ute på landsbygden.

Fakta: En kväll för boken

En kväll för boken är den årliga bokafton som Hallandsposten arrangerar sedan 1950. Vid årets evenemang, som för närvarande är slutsålt, medverkar Göran Greider, Christina Larsson, Kalle Lind, Tareq Taylor och Stina Wollter.

ANNONS