En bedövande illusion om trygghet i Klas Östergrens nya roman

Efter nästan 50 år som författare vet Klas Östergren att det inte hjälper att sitta på krogen och gråta när man kör fast – det bästa är att ge sig ut på en tvåmilavandring. Den 9 november kommer han till Halmstad och En kväll för boken, och det med sin senaste roman ”Större trygghet aldrig fanns.”

ANNONS
|

Året är 1973 och en mycket ung Klas Östergren går och ser Björn Lövins utställning ”In memoriam” på Liljevalchs i Stockholm. Där berättar konstnären en fiktiv historia om visionären John Löwenskjöld, som parallellt med folkhemmets framväxt byggt upp det privata försäkringsbolaget ILAC – som, något förenklat, säljer trygghet. Dock har Löwenskjöld mördats under oklara omständigheter på Bremens flygplats några år tidigare.

– Trots att Björn Lövins installation var tämligen charmlös och tråkig, har mitt möte med konstverket inte bleknat; tvärtom har det genom alla dessa år förhållit sig lika livskraftigt. Och nu fick jag helt enkelt tid att ta mig an den här frågan, säger Klas Östergren och fortsätter:

ANNONS

– Dessutom har jag följt de senaste båda valkampanjerna i Sverige med ett intresse som gränsar till självplågeri, och då kunnat notera hur begreppet trygghet – liksom dess motsats, otrygghet – numera finns i nästan varje politisk kommentar. Detta fick jag lust att belysa från olika håll.

Grundpremissen är trygghet till varje pris

Här träder bokens huvudperson Hans Haraldsson in på scenen. Han har, utan att veta om det, vuxit upp som en av John Löwenskjölds försökskaniner, i ett mönstersamhälle där invånarna kartlagts och övervakats av ILAC. Grundpremissen har varit trygghet – till vilket pris som helst.

– Hans är uppvuxen i en bedövande illusion, där det inte funnits knipor eller problem, vilket har gjort honom passiv och oförmögen att reflektera om vem han är, eller vilka val han har gjort i livet. När hans fru lämnar honom, saknar han ord att uttrycka sina känslor; han bara accepterar att allt faller över honom.

Klas Östergren påpekar att ”Större trygghet aldrig fanns” inte är en politisk pamflett, men han sticker inte under stol med att det finns vissa saker han – om än i romanens form – vill ta upp.

– Den sanslösa konsumtionen som präglar vårt samhälle, hur har det blivit så? Och den här övervakningen som ILAC ägnar sig åt, den kan man ju jämföra med hur vi i dag tillåter de stora företagen övervaka oss dygnet runt. Att vi dessutom betalar dyrt för att förse dem med all denna data om oss själva, det är häpnadsväckande!

ANNONS

Varje gång jag sätter mig ner för att skriva en bok uppstår nya komplikationer.

Efter 50 år som författare konstaterar Klas Östergren att han är mer medveten om yrkets svårigheter än när han debuterade som 20-åring – ”jag har lärt mig en hel del, men jag kan inte påstå att jag kan mitt jobb”. Men han har fått rutin på hur man löser de problem som kan dyka upp längs vägen när en roman växer fram:

– Varje gång jag sätter mig ner för att skriva en bok uppstår nya komplikationer. Som med ”Större trygghet aldrig fanns”: Hur ska jag kunna skildra och vara lojal mot en huvudperson som egentligen inte vill säga något om sig själv? Då får jag lita till de kunskaper jag har i bagaget, och om jag ändå kör fast ger jag mig ut på en tvåmilavandring. Det hjälper alltid. Så visst hade det varit bra om någon hade sagt till mig när jag var ung att ”det lönar sig inte att sitta på krogen och gråta, ta en lång promenad i stället”, säger Klas Östergren och tillägger:

– Så om du vill skriva en roman – börja med att köpa ett par bra skor!

Får energi av mötet med läsarna

Att möta läsare ute i landet har alltid varit viktigt för Klas Östergren, och de senast åren har han gjort framträdanden från Ystad till Haparanda – ”och eftersom jag inte är någon stor anhängare av flyg har det blivit en och annan långresa i landet.”

ANNONS

– Du befinner dig på en liten ort en onsdagskväll. Regnet faller och du tänker att ”vem kommer att hitta hit?” – och så visar det sig att lokalen blir fullsatt. Man blir djupt och innerligt berörd av alla dessa människor som kommer för att höra oss författare prata om våra böcker. Det kan låta som en kliché, men du får en väldig energi av sådana möten, säger Klas Östergren, som alltså kommer till En kväll för boken den 9 november.

– Halmstad är fint, inte minst ert bibliotek, det är verkligen skitflott, säger Klas Östergren, som medverkat vid HP:s bokkväll vid två tillfällen tidigare: 1994 med ”Under i september” och 2005, med ”Gangsters” (för övrigt uppföljaren till hans genombrottsroman ”Gentlemen”).

Har bestämt sig för att vara optimist

Vad gäller litteraturens ställning på lite längre sikt, har Klas Östergren bestämt sig för att vara optimist.

– Jag måste tro att det kommer att gå bra, även om det finns tecken på det motsatta som är förfärligt bekymrande. Men jag gör inte så stor skillnad på lyssnandet och läsandet – många av mina vänner går omkring och lyssnar på böcker. Så litteraturen överlever, även om du skulle ta bort den fysiska boken.

Fotnot: Förutom Klas Östergren medverkar Patrick Ekwall, Emma Hamberg, Jens Lapidus och Marie Olsson Nylander vid En kväll för boken. Evenemanget, som hålls på Halmstads teater den 9 november, är för närvarande slutsålt.

ANNONS
Bild: Henrik Montgomery/TT

Klas Östergren

Ålder: 67 år.

Bor: På en gård utanför Kivik på Österlen.

Familj: Hustru och vuxna barn.

Gör: Författare och översättare. 2014 efterträdde han Ulf Linde på stol nummer 11 i Svenska Akademien. 2018 meddelade Klas Östergren att han inte längre ämnar delta i Akademiens arbete och beviljades utträde.

Tidigare utgivning i urval: ”Attila” (1975), ”Fantomerna” (1978), ”Gentlemen” (1980), ”Fattiga riddare och stora svenskar” (1983), ”Ankare” (1988), ”Under i september” (1994), ”Veranda för en tenor” (1996), ”Tre porträtt” (2002), ”Gangsters” (2005), ”Den sista cigarretten” (2009), ”Twist” (2014), ”Renegater” (2020) och ”Två pistoler” (2021).

Flera artiklar om En kväll för boken 2022 hittar här.

ANNONS