Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annika ger ut två böcker samtidigt

I två år har Annika Widholm varit tjänstledig från sitt jobb som journalist för att vara författare på heltid. Nu skördar hon frukten: inom en månad ger hon ut två böcker – på olika förlag.

– Det var inte planerat, men nu blev det så, säger Annika Widholm, när hon är på besök hos sin pappa i Steninge, norr om Halmstad.

Den ena är en bok för ungdomar och unga vuxna. Annika beskriver ”Luftsprång” som en thriller om rotlöshet. Den andra, ”Tudor och Konta – monsterdansen”, har en yngre målgrupp, från sex till nio år. Den är första delen i en serie om kompisarna som råkar ut för spännande saker i vardagen.

– Böckerna är helt olika, men på något vis handlar de båda om att våga gå sin egen väg, säger Annika.

Annika är född i Stockholm, men flyttade som fjortonåring med familjen till Vilshärad, som låg dem varmt om hjärtat. Där hade de ett sommarhus och efter att ha spenderat flera somrar på västkusten bestämde de sig för att flytta ner permanent. Annika började sista året i grundskolan på Brunnsåkersskolan.

– På svenskan fick jag möjlighet att göra en rolig uppgift som verkligen har betytt mycket för mitt skrivande. Jag skrev en novell som är det enda jag fått högsta betyg på under skoltiden, säger Annika.

Novellen är försvunnen i någon av alla kartonger på vinden, men Annika minns att den handlade om en gymnast som skadat sig. Precis som ”Linnea”, huvudpersonen i boken ”Luftsprång” som kommer ut den tionde september.

Men inspirationen till boken, som utspelar sig i ett öde rivningshus, har växt fram utan koppling till den gamla högstadienovellen. Ödehuset hittade hon under en semester i Spanien. Parkour, en livsstil mest känd för att utövarna hoppar på husfasader, fastnade hon vid eftersom hon gillar mångbottnade teman.

– Parkour är magiskt. I boken står det både för någonting konkret, extremdisciplinen, men även något metaforiskt. Det handlar inte bara om hur man förflyttar sig utan om hur man hanterar hinder i livet, säger Annika.

Hon förklarar att huvudpersonen i boken fascineras av att det är en så stor kontrast mot gymnastiken. Framför allt för att man tillåts utvecklas efter sin egen fysiska förmåga, snarare än att tävla mot andra om vem som är bäst. I klassisk idrott finns alltid en motståndare, oavsett kunskaper, kan man förlora, om någon annan är bättre.

– På så sätt skiljer sig kravlösheten inom parkour mot allt annat i samhället, säger Annika.

Det var efter debutboken ”Stenhusets hemlighet” som Annika tog tjänstledigt för att satsa på författandet. Hon säger att hon bara skriver när hon vill, att hon inte tvingar sig till tangenterna. Annika Widholm måste älska sitt jobb. Förutom de två purfärska böckerna håller hon på att avsluta fortsättningen på ”Sten­husets hemlighet”, dessutom har hon färdigställt flera andra manus.

– Jag har bland annat skrivit två böcker till om Tudor och Konta. Det känns nästan lite konstigt att jag precis har avslutat tredje boken nu när den första kommer från tryckeriet.

I böckerna om de två kompisarna Tudor och Konta har hon ett helt annat tilltal än i ”Luftsprång”. Hon ser det som en stor fördel att ha två så olika projekt på gång samtidigt. Om hon fastnat i det ena har hon kunnat jobba i det andra. Men även arbetssättet skiljer sig för Annika, i barnböckerna har hon samarbetat med Mia Nilsson, illustratör, som har handplockats av Annika.

– Jag har alltid gillat hennes bilder. De är seriösa men med mycket humor, jag tyckte att det passade bra till Tudor och Konta. Den boken kanske inte direkt kan kallas för thriller, snarare handlar det om vardagsdramatik. Det var sådana böcker jag själv gillade att läsa när jag var barn.

Bild: Roger Larsson