Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Anne-Marie på ny mördarjakt

Ett år efter att hans fru mördats börjar kirurgen Andreas tro på livet igen. Då försvinner en av hans små pojkar spårlöst. ”Vänta bara, i tredje boken råkar Andreas själv riktigt illa ut”, säger deckarförfattaren Anne-Marie Schjetlein – som ju har facit i hand.

Andreas Nylund är huvudperson i hennes andra deckare ”Döden den bitterbleka” som just släppts. Och precis som i debuten ”Döden kvittar det lika” är det i Halmstad otrevligheterna utspelas, både ute i stadsmiljöer och på sjukhuset där And­reas jobbar.
Där jobbade fram till i somras också Anne-Marie och sambon Johan Engdahl. Sedan två månader tillbaka är paret numera stockholmare, för då gick flytten till Österskär utanför Stockholm.
– Det känns verkligen som rätt beslut, det är lättare för mig som författare att vara där uppe.

Johan, som är kardiolog, har fått jobb på Danderyds sjukhus och där är också Anne-Marie timanställd som kompetensutvecklare.


De två år som gått sedan den första boken om Andreas kom ut har varit minst sagt händelserika. ”Döden kvittar det lika” sålde bra i hela landet, något Anne-Marie själv bidrog till genom en lång och riksomfattande promotionturné där hon presenterade både sin bok och sig själv.

– Jag älskar boksigneringarna, det är jätteroligt att möta männi­skor på det viset.


Redan när den första boken kom ut var Anne-Marie på god väg med nummer två. Mitt i processen drabbades hon emellertid av stor sorg när både hennes föräldrar gick bort ganska tätt inpå varandra. Skrivandet tog lite andra vägar en tid. Anne-Marie tillät sig att sörja, skrev när hon orkade, och tyckte knappt att hon fick något alls ur sig vid datorn.
– Men sen upptäckte jag att jag faktiskt hade gjort ganska mycket.


Utöver de timmar hon jobbar med utbildning är Anne-Marie i dag författare på heltid. Hon har också bytt bokförlag, tillhör numera nystartade Bokfabrikens författare vilket hon trivs utmärkt med.
– Framför allt att jag slipper göra allt själv, menar hon. Via förlaget har jag en egen agent som sköter alla förhandlingar, jag behöver inte tänka på marknadsföringen heller.
Hon är ändå tacksam över de erfarenheter hon fick vid första boksläppet, och det är man på Bokfabriken också – det finns alltid något att lära ur alla situationer.


När Anne-Marie författar jobbar hon på flera parallella spår samtidigt, skriver aldrig kronologiskt. Redan från början vet hon vad som ska hända i boken, så när det dyker upp någon idé kring ett av de olika kapitlen kan hon lätt hoppa till rätt ställe i datorn och skriva. Hon tycker att hon har bra koll på sina romanfigurer även om de ibland gör som de vill.
– När jag satt och gick igenom manus upptäckte jag att en av huvudpersonerna gått och lagt sig att sova när jakten pågick som värst, så då fick jag faktiskt säga åt honom att kliva upp och skärpa sig, haha!