Sara Danius vädjar till Akademien att fortsätta det arbete som hon påbörjat och hon tackar för allt stöd hon fått.
Sara Danius vädjar till Akademien att fortsätta det arbete som hon påbörjat och hon tackar för allt stöd hon fått.

"Att vårda ett arv får inte bli en arrogans"

Brott och jäv måste anmälas – och Svenska Akademien bör vara en kraft mot otidsenliga maktförhållanden och kvinnoförnedring. Det säger Sara Danius i ett uttalande till TT. "Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort", skriver hon

ANNONS
|

Avhoppade ständiga sekreteraren Sara Danius skriver i ett pressmeddelande till TT att Akademien är betydelsefull, men att det inte betyder att den inte bör förändras:

"Alla traditioner är inte värda att bevara. Oberoende från makten är inte detsamma som att ställa sig över vår tids mest självklara värderingar. Tvärtom har Akademien sin ställning endast genom att tjäna och vinna legitimitet från hela det svenska folket. Jag tackade ja till att arbeta som ständig sekreterare därför att jag uppfattade ett stöd för ambitionen att varsamt men målmedvetet modernisera Akademien", skriver hon.

ANNONS

"Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort. Tendenser till vänskapskotterier hör inte hemma i vår tid".

Hon fortsätter:

"Etiken måste sättas i högsätet, och strikta regler för beslutsfattande, jäv och sekretess måste finnas och följas. Brott och fusk måste beivras och anmälas till rättsvårdande myndighet. Svenska Akademien bör dessutom vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck."

Hon vädjar till Akademien att fortsätta det arbete som hon påbörjat och hon avslutar pressmeddelandet med att tacka för det stöd hon fått under de senaste dagarna.

Utredningen är klar

Anders Olsson, som tillfälligt tar över efter Danius, riktar hård kritik mot den avgående ständiga sekreterarens ledarskap och beskriver det hela som en förtroendekris som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

- Hon har alltså inte kommunicerat med oss ledamöter. Hon har inte pratat med oss över huvud taget nästan. Hon har också tagit beslut som inte har haft förankring i Akademien, det har varit allvarliga brister under hela våren i hennes maktutövning, säger han till TT.

ANNONS

I ett pressmeddelande skriver Svenska Akademien att den utredning som en advokatbyrå har gjort angående Akademiens och dess ledamöters kopplingar till Kulturprofilen och hans verksamhet är klar och kommer att presenteras mer i detalj i början av nästa vecka.

Teologen och ledamoten Jayne Svenungsson tror å sin sida att krisen hade kunnat sluta helt annorlunda om inte Östergren, Englund och Espmark valt att hoppa av förra veckan.

- Jag tror att det hade kunnat sluta på ett helt annat sätt om dessa tre män hade hållit tillbaka sina impulser ett ögonblick. I stället står vi här en vecka senare med ytterligare två kvinnor som nu dragit sig tillbaka, säger hon till Kyrkans tidning.

Hon hoppas att Sara Danius trots allt ska återvända till Akademien som ledamot.

- Jag har inte gett upp hoppet om att hon kan bli det. Jag vet att Anders Olsson försöker övertala henne att inte lämna sin stol. Däremot tror jag att hon i nuläget gjorde rätt som trädde tillbaka som ständig sekreterare i den situation av akut splittring som nu råder, säger hon till Kyrkans tidning.

ANNONS

"Lämnat formell begäran"

Samtidigt cementerar Östergren sitt beslut och begär nu formellt utträde. I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver han:

"Detta får väl anses som en officiell deklaration: Jag har i dag lämnat in en formell begäran om utträde ur Svenska Akademien."

Beskedet kommer trots att den tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson öppnat för att avhopparna ska återvända till sina stolar.

- Nu har vi i alla fall fått en lösning på problemen med Frostenson som jag tror kan tilltala dem, sade han i Sveriges Radios P1 Morgon.

I programmet lämnade även Olsson svar som tolkades som att kungen var delaktig i beslutet att Danius och Frostenson ska lämna sina ämbeten.

- Det var samtalet med kungen som ledde fram till det här. Vi delade samma analys, sade han.

ANNONS

Efteråt har både Olsson och hovet dementerat att kungen skulle ha något med beslutet att göra.

"Två kvinnor offrades"

Författaren och ledamoten Per Wästberg uppger att han reserverade sig mot beslutet att Danius skulle lämna Akademien.

"Torsdagskvällen var en sorgens afton. Mot beslutet i Akademien reserverade sig Sara Stridsberg, Jesper Svenbro och jag. Vi har fullt förtroende för Sara Danius. Vi ser i henne ett ljus för en öppnare framtid", skriver han i SvD.

Han medger att beslutet kan ha varit en nödvändig kompromiss, men fortsätter: "Inte desto mindre var det en komprometterande kohandel: två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbrukare!"

Enligt Anders Olsson fanns två stora problem i Akademien som överskuggade allt annat under hösten och vintern, dels "Frostensonproblemet" och hennes koppling till den så kallade kulturprofilen, dels det stora förtroendeproblemet som rörde Sara Danius.

- Det var för dålig kontakt mellan ledningen och ledamöterna, beslut förankrades dåligt, säger Olsson i P1 Morgon.

ANNONS
TT

Fakta: Svenska Akademien

Är en kunglig akademi som instiftades av Gustav III med syfte att "arbeta uppå svenska språkets renhet, styrka och höghet".

Består av 18 akademiledamöter och kallas "de aderton".

Ledamöter:

Stol nr 1 - Lotta Lotass (författare och litteraturforskare), invald 2009. Lämnade sin stol 2015.

Stol nr 2: Bo Ralph (språkforskare, professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet), invald 1999.

Stol nr 3: Sture Allén (språkforskare, professor vid Göteborgs universitet), invald 1980.

Stol nr 4: Anders Olsson (författare och litteraturhistoriker), invald 2008, tillfällig ständig sekreterare.

Stol nr 5: Göran Malmqvist (språk- och litteraturforskare, professor vid Stockholms universitet), invald 1985.

Stol nr 6: Tomas Riad (språkforskare, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet), invald 2011.

Stol nr 7: Sara Danius (författare och litteraturhistoriker), invald 2013. Lämnade sin stol 2018.

Stol nr 8: Jesper Svenbro (poet och litteraturforskare), invald 2006.

Stol nr 9: Jayne Svenungsson (teolog och religionsfilosof), invald 2017.

Stol nr 10: Peter Englund (författare och historiker), invald 2002. Lämnade sin stol 2018.

Stol nr 11: Klas Östergren (författare), invald 2014. Lämnade sin stol 2018.

Stol nr 12: Per Wästberg (författare), invald 1997.

Stol nr 13: Sara Stridsberg (författare och dramatiker), invald 2016.

Stol nr 14: Kristina Lugn (poet och dramatiker), invald 2006.

Stol nr 15: Kerstin Ekman (författare), invald 1978. Deltar inte i Akademiens arbete sedan 1989.

Stol nr 16: Kjell Espmark (poet, författare), invald 1981. Lämnade sin stol 2018.

Stol nr 17: Horace Engdahl (författare, litteraturhistoriker), invald 1997.

Stol nr 18: Katarina Frostenson (poet), invald 1992. Lämnade sin stol 2018.

Valspråket är "snille och smak". 2015 blev Sara Danius ständig sekreterare, som första kvinna på posten.

Akademiens uppgift är bland annat att utse mottagare av en rad priser och stipendier, varav Nobelpriset i litteratur är det främsta. Akademien ligger även bakom Svenska Akademiens ordlista och Svenska Akademiens ordbok.

Fakta: Akademiens kris — detta har hänt

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Efter avslöjandet klipper Akademien alla band till mannen. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Under tidiga våren presenteras utredningen för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning — Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren — att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april meddelar Sara Danius efter ett möte med Akademien att hon lämnar både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar Akademien.

ANNONS