Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett möte har hållits på Dramaten efter den dokumentär om Josefin Nilsson där det framkommer att hon misshandlades på 1990-talet av en person som arbetar på teatern.

Allvarlig stämning på Dramatens personalmöte

Dramatens teaterchef Eirik Stubø har under torsdagen haft möte med skådespelare på institutionen. Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon beskriver stämningen som allvarlig.

Efter dokumentären i SVT om artisten Josefin Nilsson, där det framgår att hon blev misshandlad av en tidigare pojkvän på 1990-talet, har flera medarbetare uttryckt frustration över arbetsmiljön på Dramaten och beskrivit arbetsplatsen som otrygg. Eirik Stubø ställde in föreställningar där mannen medverkade, men diskussionerna har fortsatt.

Under mötet mellan teaterchefen och de skådespelare som ingår i ensemblen på Dramaten pratade man om det hårda tryck teatern befunnit sig under de senaste dagarna.

- Stämningen var allvarlig, lite både sorgsen och förtvivlad skulle jag säga. Jag hoppas på fler strukturerade samtal för att komma till rätta med de problem som finns, säger Simon Norrthon.

TT: Har ni från fackets håll krävt att ledningen agerar på något särskilt sätt?

- Det finns ingen konkret åtgärd som vi föreslagit. Vi vill att man tar det som står i handlingsplanen om nolltolerans mot våld och trakasserier på allvar och att man agerar som man lär.

"Har varit rädd"

Marie Göranzon sade i "Malou efter tio" i TV4 att hon under sina 50 år på teatern ofta varit rädd.

- Jag har också varit en av dem som har kvittrat runt de här männen och sett till att de har fått vara som de är. Dels för att jag har varit rädd för deras fysiska kraft och dels rädd för deras position, sade hon i programmet, och lade till att det inte är Eirik Stubøs fel.

- Jag har upplevt tio Dramatenchefer. Man har inte satt ner foten i tid och har accepterat de här manliga genierna. Men alla slåss inte.

Öppet brev

På sociala medier riktade skådespelerskan Julia Dufvenius ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind (MP), sedan Lind haft möte med Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström: "Hoppas hon berättade om oss som gått med ångest och rädsla. Om oss som gång på gång bett om hjälp och ignorerats", skrev Dufvenius.

I SVT Kulturnyheterna sade teaterchef Eirik Stubø att han inte håller med om att ämnet ignoreras:

- Vi har nolltolerans mot alla former av trakasserier på Dramaten. Sedan är det så att vi alltid kan göra mer, sade han då.