Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sami Said tilldelas Aftonbladets litteraturpris 2018 för sin roman "Människan är den vackraste staden". Arkivbild.

Aftonbladets litteraturpris till Sami Said

Författaren Sami Said har tilldelats Aftonbladets litteraturpris 2018 för sin uppmärksammade roman "Människan är den vackraste staden".

Förra året var boken nominerad till Augustpriset, i januari i år blev den nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och nu har den alltså tilldelats Aftonbladets litteraturpris för 2018.

Juryn skriver i sin motivering att Sami Said tilldelas priset eftersom hans bok "är en sorgsen, drömsk, rolig och brutalt framforsande robinsonad silad genom ett papperslöst medvetande, framförd på en suggestiv och hypermusikalisk prosa".

Sami Said debuterade med den kritikerrosade och prisade romanen "Väldigt sällan fin" (2012). "Människan är den vackraste staden" är hans tredje roman. Den handlar om den papperslöse flyktingen San Fransisco som har brutit upp från sitt hem i Afrika för att söka lyckan i Europa, men den handlar också om människorna som han möter under sin odyssé.

- För mig är det en feel good-roman och San Francisco är en barfotafilosof, säger Sami Said till Aftonbladet.

Aftonbladets årliga litteraturpris har delats ut sedan 1957 och ges ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”. Bland tidigare pristagare finns Tove Folkesson (2017), Eija Hetekivi Olsson (2016), Jila Mossaed (2015) och Ida Linde (2014). Årets jury har bestått av Carl-Michael Edenborg, Jenny Högström, Åsa Linderborg, Petter Lindgren och Ulrika Stahre.