Angelägna frågor om maktmissbruk och ansvar

ANNONS
|

Kan man använda sig av en diktator för att skapa demokrati?

På Ängholmsskolan är det Hedvig som styr och ställer och varken eleverna, lärarna eller ens rektorn vågar sätta sig upp mot henne. Men när den nya eleven Blenda börjar studera Adolf Hitler inför ett grupparbete upptäcker hon något som ger henne mod att trotsa Hedvig.

Hitler må ha varit ett svin, men han visste hur han skulle få folket med sig och Blenda tänker göra samma sak. Med hjälp av Hitlers retorik ska hon skapa demokrati på Ängholmsskolan. Men hur långt är hon egentligen beredd att gå för att lyckas?

ANNONS

Maria Nygrens andra ungdomsroman är full av moraliska frågeställningar. Att använda Hitler som förebild är utan tvivel kontroversiellt, något Blenda är väl medveten om, men är metoderna dåliga bara för att mannen som använde sig av dem var det?

Romanen ställer angelägna frågor om makt, maktmissbruk, föräldra- och vuxenansvar. För vems fel är det egentligen att en situation som den på Ängholmsskolan kan uppstå? De som utövar förtrycket eller de som blundar för den? Och vems skyldighet är det att stoppa det?

Det här är både en väldigt spännande och en väldigt obehaglig roman, där det är svårt att peka ut några verkliga hjältar. Handlingen rör sig i en gråzon och läsarens sympatier skiftar hela tiden.

”Fjärde riket” kommer att läsas mycket i höst. Men egentligen är boken halv så länge som den bara läses. Den ska diskuteras, av unga såväl som av vuxna. I klassrummen, i lärarrummen och varför inte över köksbordet.

ANNONS