Per Gessle om sommartider och sista turnén med Gyllene Tider

Sista sommaren med gänget. Gyllene Tider. Sommartider. För sommaren 2019 är det dags för den sista refrängen. På riktigt. Sedan är det över. Efter 41 år som band. Och 40 år med den nuvarande sättningen. I en exklusiv intervju berättar Per Gessle om sommaren som är på ingång, med konserter på Brottet i Halmstad 4-5 juli, och om de somrar som passerat.

ANNONS
LocationHalmstad, Harplinge, Halland, Tylösand||

– Först var det inte tal om att det här skulle vara någon slags avskedsturné. Jag förstod egentligen inte varför, eftersom jag inte tycker om att måla in mig i ett hörn, säger Per Gessle, 60.

– Men efterhand, när vi pratade om det, att alla nu är friska, krya, har ­hälsan och vi vill ju summera allt, göra ett avslut, på en hög nivå, så var det ändå ingen dum idé. Vi vet ju inte hur det är om sex, sju eller tio år. För det finns inte på kartan att vi skulle åka ut om någon av medlemmarna skulle saknas som andra band gör. Då är det inte ­Gyllene Tider längre.

ANNONS

Det finns inte på kartan att vi skulle åka ut om någon av medlemmarna skulle saknas som andra band gör. Då är det inte ­Gyllene Tider längre.

Vi sitter hemma hos Per i huset utanför Halmstad. Det är här han laddar batterierna, hämtar kraft och inspiration ihop med Åsa, livskamraten sedan många år tillbaka, och sonen Gabriel.

Ny turné med Gyllene Tider väntar

Men den här sommaren kommer det inte att bli särskilt mycket hemma. Ännu en turné runt sommar-Sverige väntar med premiär på Brottet hemma i Halmstad den 4 juli ihop med Mats ”MP” Persson, 60, Göran Fritzon, 57, Anders Herrlin, 57 och Micke Syd, 58.

Och – för första gången med kör­tjejerna Dea Norberg och Malin My Wall.

– Tom Petty hade med sig det på sin sista turné och Rolling Stones har också det. Så det känns lite nytt samtidigt som det sparar min röst och breddar soundet, dels med körerna, dels genom att Malin My även kan spela fiol och andra instrument, förklarar Per.

Att det skulle bli en turné i samband med 40-årsjubileet fanns med i planerna redan när bandet klev av scenen efter förra turnén 2013.

– Ja, den sommaren hade jag avsatt för det, medger han.

Fast egentligen var den sommaren­ – i fjol.

– Ja, jo – det skulle ju vara baserat på 40 år och eftersom vi bildades 1978 så var tanken från början 2018, skrattar Per och häller upp mer kaffe.

ANNONS

130 000 personer i publiken

– Men 2017 turnerade jag i Sverige, 130 000 personer såg gigen och jag ­spelade många Gyllene Tider-låtar. Och när det sedan blev några Sverige-spelningar även i samband med Per Gessles Roxette-turné i fjol fick vi ändra det till 2019 och gör en ”politikerhatt”... För Sverige är ett litet land så man måste akta sig för att spela sönder sig.

Bild: Jonas Lindstedt

Även med vetskapen om att den kommande avskedsturnén till 80–90 procent kommer att handla om gamla låtar så var Gyllene Tider-medlemmarna, inte minst för sin egen skull, eniga om att man skulle resa ut med en ny platta i ryggen.

Det blev ”Samma skrot och korn” som släpptes den 14 juni – inspelad under några veckor i Studio La Fabrique i St Remy i franska Provence, där bandet bodde och umgicks 24/7 och tillsammans skapade den kanske bredaste plattan någonsin.

Vill inte tappa Gyllene Tiders identitet

Eller som Micke Syd uttryckte det under inspelningen: ”Antingen kommer vi att få kritik för att vi låter som tidigare och inte förnyar oss. Eller så kommer vi att få kritik för att vi spretar för mycket den här gången – och hellre då det sistnämnda, vilket skulle visa vår ambition att förnya oss utan att tappa Gyllene Tiders identitet.”

ANNONS

Per håller med:

– Idén med hela plattan var att göra den av och med ett band som har vuxit upp och vars medlemmar har fyllt eller ska fylla 60 år. Äldre, mognare, mer ­erfarna. Det skulle vara ett Gyllene ­Tider nu i dag, inte som vi lät då. För det blir pajigt när ett band ska försöka låta 1980 när det är 2019. Jag menar, varför inte bara låta tiden gå?

Den 25 juli 1985 förkunnade försynt en trespaltig artikel i HP på Halmstad­sidorna (!) att Gyllene Tider hade splittrats.

Men det skulle visa sig bara bli en lång paus där spelningen på Stora torg i Halmstad 1995 blev vägen tillbaka och grunden till fyra sommarturnéer under de kommande åren: 1996, 2004, 2013 och 2019.

– Det var första gången vi verkligen fattade hur stora vi blivit hos svenska folket. Våra gamla låtar hade överlevt och jag hade fått pondus via Roxettes internationella framgångar, förklarar Gessle.

Det enda sättet att överleva som band i över 40 år är att aldrig bli trendig. Då kan man komma tillbaka gång på gång som vi har gjort.

Nu är det dags igen på en turné som ska ta bandet från Malmö i söder till ­Piteå i norr och där gigen i Stockholm och Göteborg har uppgraderats till Stockholm Stadion och Ullevi.

Och där 51 låtar under repetitionerna – ”18 av låtarna måste vi ha med” – ska ­skalas ner till 25–30.

ANNONS

Gyllene Tider aldrig trendigt

Vad tror du har gjort att Gyllene Tider har lyckats behålla sin dragningskraft generation efter generation?

– Det enda sättet att överleva som band i över 40 år är att aldrig bli trendig. Då kan man komma tillbaka gång på gång som vi har gjort.

Hur tror du att det kommer att kännas att spela sista låten på sista konserten?

– Jag vet faktiskt inte. Det hade känts vemodigt om det hade fel stajl, ett måste. Då hade det mer varit lättnad. Men inte nu – för vi ska ju faktiskt inte dö eller sluta spela.

Bild: Anders Roos

Per Gessle om sina somrar

Om barndomens somrar: ”Alldeles för korta. Alltid.”

Om tonårens somrar: ”Tänker spontant på Fammarps champinjon-odling. Jag cyklade dit från Vilshärad och vägde svamp ett par somrar. Vi var två killar och över 300 tjejer. Lagom.”

Om vuxenlivets somrar: ”Turnéer. Och fler turnéer. Och ännu fler turnéer.”

En oförglömlig sommar: ”GT25-turnén 2004. Sanslös. Vi snittade på 28 000 pers per kväll den sommaren. Hur gick det egentligen till?”

Sommaren jag helst vill ­glömma: ”Det har inte funnits några dåliga somrar. Eller så har jag förträngt dem.”

Om att vara på sommarturné: ”Intensivt.”

Bästa sommarlåten: ”Summertime av George ­Gershwin och DuBose Heyward. Ett mästerverk.”

Bästa egna sommarlåten: Juni, juli, augusti, På promenad genom stan och Min plats. De blev okej.”

Bästa halländska sommar­konserten: ”Mitt minne är kort men Wilmer X var grymma sist de var på Solgården på Hotel ­Tylösand. Jag önskar att jag ­kunde säga Sex Pistols på Östra stranden i Halmstad 1977 men jag var inte på plats. MP och jag satt utanför i hans Amazon och vågade inte gå in.”

Bästa egna halländska sommarkonserten: ”Gyllene Tider på ­Stora torg i Halmstad 1995 var speciell. Det var första gången vi verkligen fattade hur stora vi ­blivit hos svenska folket. Våra gamla låtar hade överlevt och jag hade fått pondus via Roxettes ­internationella framgångar.”

Förhoppningar inför sommaren 2019 yrkesmässigt: ”Hinna säga hej till publiken.”

Förhoppningar inför sommaren 2019 privat: ”Hinna säga hej till familj och vänner.”

Varför välja Halland på sommaren: ”Sveriges framsida.”

Så doftar sommaren: ”Chips och grill. Näst intill.”

ANNONS