Marie Olsson Nylander: ”Jag har så många historier inom mig”

En tur till Medelhavet. Det kan vi nog räkna med när Marie Olsson Nylander intar scenen på Teatern vid En kväll för boken den 9 november. Hennes bok heter ”Det rosa huset”, men innehåller mycket mer än heminredning. Möt stajlisten som blev tv-profil – som blev författare.

ANNONS
|

Vi träffas i vimlet på bokmässan i slutet av september, där Marie Olsson Nylander rullar runt på en resväska modell större. Det visar sig att hon i princip kommer direkt från Italien, där de sista scenerna till säsong 3 av SVT:s ”Husdrömmar Sicilien” har spelats in.

– Nu ska de bara klippa ihop programmen, och sedan blir det premiär den 20 oktober. Den här vändan handlar det lite mer om det 33 meter långa husets placering på gatan och i omgivningen. Det blir också lite hemliga rum och utflykter på Sicilien, bland annat till Palermo.

Bild: Ulrika Ahlberg

Vad gäller debuten som författare, berättar Marie att hon alltid har älskat att skriva – ”jag har så många historier inom mig” – och att hon efter succén med ”Husdrömmar Sicilien” uppvaktades av ett av de större förlagen. Men det var inte förrän hon fick kontakt med Bokfabriken som det kändes rätt.

ANNONS

– De lät mig hållas och försökte inte styra upp boken så att den blev något annat än det jag själv ville, säger Marie och tillägger att ”jag har ju lite problem med auktoriteter, haha”.

Och ”Det rosa huset” följer sin egen lekfulla logik, både innehållsmässigt och grafiskt. Kapitlen följer två huvudspår, Inredning och Livet, och i grunden finns alla de där historierna som tillsammans bildar berättelsen om Maries liv. Med hjälp av utropstecken, stora bokstäver, meningsfulla mellanrum, och, givetvis, massor av foton, fylls sida efter sida med känslor och kreativitet.

– Jag tycker själv att boken är jättefin, och att den visar både vem jag är och vad det rosa huset har betytt för vår familj.

Med Husdrömmar-äventyret – som började 2013 när SVT spelade in den första säsongen och besökte Bill och Marie i deras kaptensvilla i Höganäs, och sedan fortsatte med programserierna från Termini Imerese på Sicilien – har Marie blivit Marie med hela svenska folket.

– Men jag brukar säga att jag inte är en kändis, utan mer ett känt ansikte. Hemma i Höganäs är det ingen som bryr sig om mig, där är jag fortfarande ”Kjelles dotter”. Men visst händer det att någon cyklar förbi, stannar till och ropar ”vilket fint program, det där från Sicilien!”.

ANNONS

I branschen visste alla redan vem Marie var

Vad gäller det yrkesmässiga kändisskapet, så säger Marie att hon gör ”ungefär samma saker som alltid, kanske har lite färre uppdrag, men i större skala”.

– Jag har ju hållit på med det här i ganska många år, och hade byggt upp ett gott renommé redan innan jag var med i tv. I branschen visste alla redan vem jag var, så det är ingen större förändring.

Bild: Andrea Sproviero Andersson /SVT

Dock har vissa nya dörrar öppnats i och med succén med ”Husdrömmar Sicilien”. Bland annat har Marie fått chansen att designa en egen möbelkollektion med det internationella företaget HK Living, och ta fram mattor och en bäddkollektion för Ellos. (När hon berättar det här i boken, lägger hon genast till: ”Skryt, skryt, skryt. Men allra mest tycker jag om min stol i köket och den första koppen kaffe på morgonen. Barn som vaknar, kommer och går. Bill som kör iväg med Solveig till förskolan så att jag slipper åka dit i nattlinne.”)

Växte upp med pappa och lillasyster

I boken, främst i kapitlen som heter Livet, framgår att Marie har haft en aningen ovanlig barndom. Hennes mamma lämnade familjen tidigt, så Marie växte upp med sin pappa och lillasyster Susanne. Dock fanns flera andra vuxna som betydde mycket, exempelvis farmor Verna och faster Gun. I passagerna om livet berättar hon också om den aggressiva bröstcancern som vände upp och ner på tillvaron när hon var 38 år, i en period då hon och Bill dessutom hade separerat efter att ha levt i ett alltför högt tempo under alltför lång tid.

ANNONS

– I dag är jag friskförklarad, och gör vad jag kan för att hålla sjukdomen ifrån mig. Det är inte på något sätt förbjudet att prata om min cancer, men det är inget jag ältar varje dag. Om du en gång har fått en sådan diagnos känns det alltid som att du köper tid. Men i gengäld blir nuet så mycket starkare, säger Marie som efter sin sjukdom bestämde sig för att inte göra saker SEN. I boken beskriver hon det så här när hon bestämmer sig för att hon vill ha det rosa – men tämligen förfallna – palatset på 450 kvadrat: ”Direkt när vi klev in i den stora hallen med det vackraste 1700-talsstengolv jag har sett, visste jag att detta var huset vi skulle ha. Bill var av en annan uppfattning (då).”

Bild: Ur Det rosa huset

Det tog alltså lite tid innan hon fick med Bill på tåget. Och allt hade kunnat gå åt skogen, om det där norska paret hade varit överens:

– Jag fick veta att en norrman var på väg ner för att titta på huset – som han av någon anledning hade fått syn på på min Instagram. Jag tänkte att ”nu är det kört”, och ställde in mig på att drömmen skulle gå i kras. Norrmannen älskade huset, men tack och lov gjorde inte hans fru det…

ANNONS

Varje dag är lika viktig. Så sätt fram dina vackraste tallrikar och glas på en vanlig onsdag.

Men det har varit en lång renoveringsresa, som svenska folket har kunnat följa i SVT, och nu i ” Det rosa huset”. I både tv-programmen och boken framträder en egensinnig och driftig person, som vet precis hur hon vill ha det, in i minsta detalj. Samtidigt påpekar Marie att man måste komma ihåg att ”allt ändå bara är saker” och att hon ogillar det perfekta.

– Det handlar om att skapa ett livfullt hem, där människor ska bo och trivas. Och i mitt liv är vardagen det viktigaste. Varje dag är lika viktig. Så sätt fram dina vackraste tallrikar och glas på en vanlig onsdag. Spara inte på något, lev nu.

Fler svenska turister i Termini Imerese

Efter att Bills och Maries projekt har blivit tv-följetong, har flera andra svenska familjer köpt hus i Termini Imerese. Det är också betydligt fler svenska turister i staden, och vissa av dem knackar på hemma hos familjen Olsson-Nylander och förväntar sig en guidad visning av palatset.

– Men det ställer vi faktiskt inte upp på. Även om både jag och Bill är ganska bjussiga människor känns det som att vi måste få dra en gräns där. När tv-teamet har åkt hem återgår det rosa huset till att bli vårt andra hem.

ANNONS

Fotnot: Bilderna i ”Det rosa huset” har tagits av Marie Olsson Nylander, Ida Magntorn, Sara Svenningrud, Rickard Eriksson, Sebastian Hedin och Saerún Norén. Ida Magtorn har gjort omslag och den grafiska formen, samt varit redaktör för boken.

Bild: Janne Danielsson/SVT

Marie Olsson Nylander

Ålder: 48 år.

Familj: Gift med Bill, 51. Tillsammans har de barnen Vidar, 19, Otto, 17, Ingrid, 12, och Solveig, 6. I familjen finns också en hund som heter Bosse.

Bor: I en kaptensvilla nära hamnen i Höganäs och i Palazzo Cirillo i Termini Imerese på Sicilien.

Gör: Inredare, designer och stylist.

Om inredningsprocessen: ”Jag ser liksom bilder inom mig, bilder som jag sedan förverkligar praktiskt. Jag kan se ett föremål och direkt placera det i ett speciellt rum, antingen hemma hos mig själv eller hos någon uppdragsgivare. Eller så är det tvärtom – jag ser ett rum och känner hur jag vill att det ska se ut: vilken möbel ska dominera, vilka färger ska vara tongivande, vilket material ska den stora lampan vara av. Och så vidare.”

Ville bli som ung: ”Scenograf. Men utbildningen låg i Jönköping, och min dåvarande kille gjorde lumpen i Ängelholm – vilket var alldeles för långt bort. Så i stället läste jag till informatör i Halmstad.”

Om åren i Halmstad: Det var i mitten av 1990-talet och på den tiden fanns det gott om lediga lägenheter. Ett tag bodde jag i en femma på Andersberg där alla rum utom ett sovrum och köket var plomberat. Redan då var jag intresserad av inredning, och minns att jag lånade en bil, hyrde släp och sedan körde runt och köpte grejer på olika loppisar i stan. Och upptill studierna jobbade jag som bartender på Natti Natti ute i Tylösand – dit jag cyklade. Men efter det har jag nog knappt varit i Halmstad alls, så det ska bli kul att komma tillbaka i samband med En kväll för boken”.

Aktuell: En av författarna vid En kväll för boken den 9 november, där hon ska prata om sin bok Det rosa huset (Bokfabriken). Den 20 oktober är det också premiär för tredje säsongen av ”Husdrömmar Sicilien” i SVT.

Kort om En kväll för boken: Hallandspostens författarafton, som i år hålls den 9 november, på Halmstads teater. Övriga författare är Patrick Ekwall, Emma Hamberg, Jens Lapidus och Klas Östergren. För närvarande är evenemanget slutsålt.

ANNONS