Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Politisk sponsring. Bredvid Kris stora logga syns Folkpartiets namn och symbol på bussens sidodörrar.

Kris gör reklam för Folkpartiet

I stadgarna för Kriminellas revansch i samhället står att förbundet är partipolitiskt obundet. Ändå kör Kris i Halmstad runt och gör reklam för Folkpartiet.

Så här i valtider är det flera i Halmstad som reagerat över att den minibuss som Kris-föreningen åker runt med har Folkpartiets namn och logotyp på sidorna. Även en Kris-medlem som HP pratat med, och som säger sig ha vänstersympatier, tycker att det känns obekvämt och fel att göra reklam för högern.

Tittar man på stadgarna för Riksförbundet Kriminellas revansch i samhället står det också i paragraf 1:4 att ”förbundet är obundet i religiösa och partipolitiska frågor”.

Att det är just Folkpartiet som lyfts fram av Kris i Halmstad kan dessutom vara extra känsligt eftersom ordföranden för Unga kris i Halmstad, Kristoffer Johansson, ställer upp för det partiet i valet till kommunfullmäktige.

– Det är tråkigt om folk reagerar över det här. Men fakta är att Folkpartiet började sponsra oss redan för ett och ett halvt år sedan – innan jag själv var medlem i partiet, säger Kristoffer Johansson.

– Vi är oerhört beroende av allt stöd vi kan få, förklarar han och berättar att bussen även är sponsrad av fyra företag, bland annat en advokatbyrå.

– För varje reklamplats får vi in 15 000 kronor på tre år. Så länge det är partier som följer vår värdegrund, exempelvis om alla människors lika värde, är alla välkomna att sätta sin logga på vår buss, menar Kristoffer Johansson.

Han anser att de är partipolitiskt obundna – oavsett om det står Moderaterna eller Socialdemokraterna på deras fordon – och jämför med att Miljöpartiet sponsrar Kris i Kalmar.

– Även om Svenska kyrkan stöttar en del av våra arrangemang är vi religiöst obundna och stänger exempelvis inte ute muslimer för det.

Han får även stöd av förbundsordföranden Christer Karlsson i Stockholm:

– Vi tar inte ställning för ett visst parti. Alla partier som betalar har chans att få synas på våra bussar. I Halmstad råkade det vara Folkpartiet som höll sig framme – det är bara att gratulera dem, trots att jag själv hatar det partiet, säger han.

Du säger att det är fritt fram för alla, gäller det även Sverigedemokraterna?

– Det vet jag inte riktigt, men åtminstone alla riksdagspartier, säger Christer Karlsson.

Men är det bra om folk tror att ni är knutna till ett visst parti?

– Det tror jag inte att de gör. I vår tidning är det Kristdemokraterna som köpt annonsplats.

Har du förståelse för om enskilda medlemmar reagerar?

– Om någon mår dåligt av det här är det förstås inte bra. Vi får kanske ta upp frågan i styrelsen och diskutera ett varv till inför framtiden.