Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jordskalvet har sitt epicentrum 100 kilometer ned under jordskorpan nordöst om Papua Nya Guinea.

Kraftig jordbävning vid Papua Nya Guinea - tsunamivarning utfärdad

En kraftig jordbävning har ägt rum utanför Papua Nya Guinea. Enligt Reuters mätte den 8.0 på Richterskalan. En tsunamivarning har utfärdats i regionen.

Skalvet inträffade på 103,2 kilometers djup knappt fem mil öster om ön New Ireland, som har en befolkning på drygt 100 000 personer. New Ireland är dock vidsträckt, och ligger dessutom som en slags skärm, skyddande övriga delar av Papua Nya Guinea. Tsunamivarning gäller ändå delar av Papua Nya Guinea, Solomonöarna, Indonesien, Nauru och andra öar de närmaste tre timmarna. 

Svårbedömt skalv

Enligt Sveriges främsta seismolog är detta ett svårbedömt skalv.

– I och med att den är så pass djup, 100 kilometer ned i jordskorpan, så kan det bli så att det inte blir några konsekvenser. Men det kan också vara början av ett större skalv så ett större område kommer i rörelse. Det är svårbedömt i det här läget, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Så tillägger han:

– Om det blev en tsunami borde den redan ha drabbat de närmsta kusterna, men det är svårbedömt.

Var är det störst risk för en tsunami?

– På Papua Nya Guinea och öarna närmast. Även Australien kan beröras, men de har gott om tid att reagera.

Hur lång tid?

– Det beror på havsdjup, men en tsunami kan röra sig som ett jetflyg med upp till 800 kilometer i timmen, avslutar Bödvarsson.

 

Tsunamivarning ända bort i Nya Zeeland

Nu utfärdas tsunamivarningar i regionen. Ända bort i Nya Zeeland varnar man nu för att en tsunami kan drabba landet.

– Vi utfärdar en officiell tsunamivarning för Nya Zeeland efter skalvet med magnitud 8 i Papua Nya Guinea, twittrar Nya Zeelands civilförsvar.

MCDEM ✔@NZcivildefence

We are issueing an official tsunami warning for NZ following the mag 8 earthquake in Papua New Guinea 

12:35 PM - 17 Dec 2016

En stund senare utfärdade även Stilla havets Tsunamivarningscentrer en varning för hela regionen. Det rapporterade nyhetsbyrån AFP

 Follow

AFP news agency ✔@AFP

 7.9-magnitude earthquake strikes off Papua New Guinea, prompting alert from Pacific Tsunami Warning Centre http://u.afp.com/4iPW 

12:41 PM - 17 Dec 2016

Photo published for Tsunami alert issued after 8.0-magnitude PNG quake

Tsunami alert issued after 8.0-magnitude PNG quake

Sydney : A great 7.9-magnitude earthquake struck off Papua New Guinea on Saturday, the US Geological Survey said, prompting the Pacific Tsunami Warning Centre to issue an alert in several coastal...

newsofbahrain.com

 

Flera efterskalv

En dryg halvtimme efter det första skalvet uppmättes det första efterskalvet. Detta var betydligt mindre och uppmätte endast 5,5 på Richterskalan, enligt USGS. Ett tredje skalv på samma plats uppmättes bara minuter senare. Det uppmätte magnituden 6.0.

Enligt den amerikanska geologiska myndigheten United States Geological Survey (USGS)  har det första skalvet nedgraderats till 7.9. 

Texten uppdateras