Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Rockström. Bild: Annika Karlbom
Malin Rockström. Bild: Annika Karlbom

Malin Rockström: Varken skolan eller mamma gav mig rätt gardinkunskap

Ett av svenskans fulaste ord är hemtextil. Som om inte bara ordet textil är ett nog så tråkigt namn på något som är så härligt.

Jag kan köpa att ordet används i branschsammanhang, ”Tygkrängerian är en grossist som levererar hemtextilprodukter till lågprisvaruhus”. Men jag kan inte acceptera att universums mest oinspirerande ord möter mig när jag i en webbshop måste klicka mig in i kategorin HEMTEXTIL innan jag kan börja scrolla bland supermegamoderna sängkläder och gardiner.

Egentligen är det väl inte hela världen, behöver jag örngott så finns det inget som kommer att stoppa mig. Utom möjligtvis min ekonomi. Men när jag ska köpa gardiner däremot, då är det inte bara plånboken som hindrar mig från att shoppa loss. Mitt sviktande gardinsjälvförtroende står emellan mig och all metervara som ska hänga i fönster. Jag vet inte hur det ska se ut, och jag vet inte ens vad jag tycker är snyggt.

I alla mina tidigare boenden har jag tagit ett tyg eller en gardin och sagt:

”Nu hänger jag dig i fönstret ditt tygstycke!”

Och där har det hängt tills jag flyttat. Eftersom jag aldrig bott så stort men alltid haft otroligt mycket möbler och prylar så har jag aldrig riktigt reflekterat över gardinernas närvaro. Nu har vi många rum och många fönster och även om vi fyllt upp med grejer, så ekar det omysigt i vissa rum. Efter att länge ha ignorerat ekandet och hoppats att det skulle försvinna av sig själv när krukväxterna växt sig lite större så har jag nu kommit till insikt. Vi måste införskaffa jättemånga saccosäckar, åtta stycken Lisebergskanin-dräkter eller gardiner. Det finns inget annat sätt.

Men när jag tänker på gardiner ser jag ingenting alls för mitt inre. Så jag började leta inspiration, hur ser det ut hemma hos andra? Vad är snygg hemtextil för fönsterglugg? Av alla inredningsmagasin jag bläddrade i och alla instagramkonton jag besökte lärde jag mig att det inte är superinne med gardiner. Det som är superinne är att ha svinstora spröjsade fönster. Ska man tvunget ha gardin så är det en enfärgad, skir historia som sitter perfekt rynkad på en skena högt upp i taket man ska ha.

Så jag googlade gardinskena. Var köper jag den? Är den svår att montera? Är den dyr? Många frågor behövde få svar. Plötsligt hade jag klickat mig vidare till ett forum där trådstartaren kunde ha varit jag! Hen led också av sviktande gardinförtroende, var sugen på skena och behövde lite råd. Jag skummade snabbt igenom svaren, som var ganska många. Det stod ganska lika mellan Ikeas och Jysks skenor och folk hade starka åsikter. Somliga lite väl starka. Efter att trådstartaren meddelat att hen bestämt sig för att köpa skenor på Jysk eftersom det fanns nära, ballade det ur. Ur internets mörkaste hörn reste sig en ursinnig person som skrev:

”Är du så in i helvete jävla dum att du köper skenor på Jysk så förtjänar du fan inte gardiner!”. Från att ändå kunna hantera det dåliga gardinförtroendet, till att drabbas av generell sken-ångest på en sekund! Jag kommer att behöva hjälp, den här är mer komplicerat än jag nånsin föreställt mig!