Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Krönika: Säsongsstart med mindre erfarenhet!

Ingen Stefan Selakovic. Ingen Jesper Westerberg. Ingen Johnny Lundberg och Ryan Miller. Inte heller någon Gudjon Baldvinsson, ”Kiddi” Steindorsson och Antonio Rojas.

Det fanns förstås olika förklaringar till att dessa namn saknades när Halmstads BK i går drog igång den allsvenska säsongen 2013. Först ett fotbollspass på Skedala parks konstgräs där Michael Svensson (förstås), Richard Magyar och Joakim Wrele visade attityd med att träna i kortbyxor trots kylan. Och sedan på eftermiddagen löpning sju kilometer, ”för att förebygga skador baksida lår”, följt av rörelseträning.

I ”Sellas” och ”Jeppes” fall berodde det naturligtvis på att de inte är klara, även om jag har förstått att åtminstone Selakovic och HBK har närmat sig varandra och att en mittfältare och en ytterback nu står högst upp på tränaren Jens Gustafssons prioriteringslista.

I Lundbergs och Millers fall var det för att de inte längre står på HBK:s avlöningslista, där en fortsättning känns alltmer avlägsen, även om Miller inte är helt avskriven.

Och i den sistnämnda trions fall berodde det på en dags extra ledighet, där Rojas varit på besök hemma i Paraguay för första gången på fem år.

Den mentale coachen Mikael Lörnstam gick omkring och hade snabba, enskilda samtal med spelarna och Mikael Boman hälsade supportrarna välkomna:

– Härligt att se er, gubbar!

För ett år sedan drog Jens Gustafsson igång träningen med samma trupp som – Kristoffer Fagercrantz (in) och Jonas Gudni Saevarsson (ut) undantaget– drygt tio månader senare skulle ta klivet upp i allsvenskan igen.

Då var det många nya ansikten, ett helt nytt mittfält och ett helt nytt anfall som skulle svetsas samman på överlevnadslägret i ett svinkallt Karlsborg.

Eller som Jens uttryckte det:

– Då var det ju nästan fler nya spelare än gamla när vi samlades...

I går var det annorlunda. Eftersom målvakten Stojan Lukic hade tränat med sitt nya lag redan i december var bara 194 centimeter Fredrik Liverstam helt ny.

Både på gott och ont.

På gott eftersom kontinuitet är och har alltid varit en viktig del i ett lagbygge när alla redan känner igen sig i sättet att spela, alla är medvetna om kravbilden som ska förbättras ytterligare och inte minst – relationerna mellan spelarna, en för alla, alla för en, redan är starka och man nu kan bygga vidare därifrån.

På ont för att truppen helt enkelt inte är komplett.

Det laget som på Norrporten arena i Sundsvall den 17 november tog klivet tillbaka upp i allsvenskan hade 502 allsvenska matcher från start bakom sig.

Det laget som Jens i nuläget har – 341 varav Christian Järdler på egen hand står för 159.

Ett tapp på 161 matcher.

Ut: 163 matcher med Kalle Johnsson, Johnny Lundberg och Ryan Miller. In: Två matcher med Fredrik Liverstam,

Det var naturligtvis inte så som Jens hade tänkt sig scenariot när han gång på gång har poängterat att vad det här laget nu behöver är mer allsvensk erfarenhet och rutin. Inte mindre.

– Jag har mycket stort förtroende för de spelarna som gav oss allsvensk status igen i höstas. Men för vi ska lyckas i allsvenskan måste de ta ett lika stort kliv i utvecklingen i år som de gjorde i fjol. Och då behövs hjälp i form av allsvensk erfarenhet – något som de andra allsvenska lagen har, men vi saknar, medgav Jens.

Jodå, Öster är med sina senaste värvningar av Kenny Pavey och Josef Elvby redan förbi (387) och skriver sedan Brommapojkarnas mer rutinerade spelare på – ja, då riskerar HBK att stå där med den trupp med minst allsvensk erfarenhet av allihop.

För även om det, med rätt potential och utveckling, inte betyder allt vilket för övrigt HBK visade genom att bli femma både 1989 och 1993 så är det naturligtvis ingen tillfällighet att laget med flest allsvenska matcher i fjol, 1 813, också är lika med mästarlaget Elfsborg.

SÅ jag behöver väl knappast nog betona betydelsen av en Selakovic, 36 år i morgon, in i HBK 2013? Dels för sin allsvenska erfarenhet med 283 matcher från start – för övrigt bara två färre än Mr Allsvenskan, Anders Svensson – och mängder av internationella matcher. Dels för att han är användbar både som höger yttermittfältare och som back up på topp.

Och ni som tror att han är före detta, glöm det! Under den gångna säsongen startade han 20 av 30 matcher i Blåvitt.

Men det behövs mer spetskompetens än så eftersom HBK i nuläget inte är bättre än 2012 – ”bara” lika bra.

– Helst hade jag, om jag hade fått bestämma, plockat in fyra spelare till. Men med vår ekonomiska verklighet kommer vi inte att nå dit så förhoppningsvis blir det två, konstaterade Gustafsson.

– I stället måste vi jobba på andra bitar. Som att bli fysiskt starkare och bli det lag som jobbar mer än alla andra – inte minst för att Halmstadborna ska kunna identifiera sig med oss som ett hårt arbetande lag som de ska vara stolta över.

Därför kallar Jens till överlevnadsläger i Karlsborg i år också med avfärd på torsdag. Frågan är: Med eller utan Selakovic...?