Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett gyllene mål. Moderatorn Lennart Ekdal (till vänster) pratade Gyllene Tiders sponsring av HBK och Halmia med Micke Syd Andersson (till höger) och HBK:s marknadschef Glenn Silverholt. Men sista passningen gav Micke till kommunen: ”Vi märkte på turnén att folk blir allt bekvämare. Så för mig är det vettigaste att bygga nytt på Sannarp”.

Krönika: Lär er av Växjö, Halmstad!

Idrottsstaden – det är alltså vad Halmstad vill bli känd som. Tja, snacka går ju... Men i mina ögon fanns det städer som förtjänade epitetet betydligt bättre bland bänkraderna när seminariet ”Professionell idrott – idrotten som regional utveckling” hade flyttat in i Halm- stad teater för en dag med föredrag och deltagare från hela landet.

Visst var åttondeplatsen meriterande bland landets 280 kommuner som staden tog i tidningen Sport & Affärers utmärkelse Årets idrottsstad före städer som Norrköping, Helsingborg och Umeå. Speciellt som Halmstad hamnade på silverplats när det gäller stöd till ungdomsidrotten med bara Borås före sig.

Men jag skulle ändå önska att Carl Fredrik Graf, Anders Rosén och resten av kommunledningen på plats tar lärdom av Växjö – årets idrottsstad.

För när Halmstad väljer att kasta 75 miljoner i Nissan på en lappa-laga-kompromiss på Örjans vall som i längden kommer att bli dyrare än att bygga nytt på Sannarp och finansiera bygget på sikt genom att sälja av marken – då går Växjö all in med Arenastaden, ett område med 14(!) arenor som saknar motstycke i Sverige.

Jag har skrivit om det förut, men gör det gärna igen. Vi pratar om ett område med all idrott, fotboll, ishockey, friidrott, innebandy, handboll, boule, konståkning, you name it... samlad på ett ställe tillsammans med forskning och utveckling i High Performance Center. Och vi pratar om en kommun något mindre än Halmstad.

Till och med jag kan bli rädd över vad denna satsning på långt över en halv miljard ska sluta, men samtidigt gillar jag visionen, framtidstron, optimismen.

Efter HBK:s match mot Helsingborg på Olympia i söndags vandrade jag efteråt genom Olympiaparken som med sina streetbasketplaner och klätterväggar ihop med Helsingborg arena håller på att utvecklas till ett område för både elit, motion, rekreation och ungdomsidrott. Snart ska Olympia renoveras för 300 miljoner – arenan som i nuvarande skick skulle vara en våt dröm för Halmstad.

Men där, precis som i Växjö, satsar man på idrott, även på elitnivå. Där ser man mervärdet i något som även har en enormt viktig social betydelse. Där är idrotten en del av kommunens utvecklingsmål – inte ett nödvändigt ont.

Och mig veterligen har man inte stängt skolor eller försämrat vården eller äldreomsorgen för det.

Jag undrar bara hur man kan se på samma sak på så totalt olika sätt? Inte kan väl allt bero på de styrandes egna privata idrottsintresse?

Visst, idrotten kostar. Men den genererar stora pengar tillbaka också.

SM-veckan och dam-EM gav sammanlagt 111 miljoner kronor i turistintäkter till Halmstad och på evenemangsnivå är kommunen på väg mot toppen liksom på breddsidan.

Men dam-EM och liknande större evenemang och idrottsfester kan Halmstad glömma i framtiden. Utan en arena i tiden.