Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Testfakta har låtit analyserat näringsinnehållet i åtta olika torrfoder för katt. En del innehåller för mycket kolhydrater. Katten saknar bland annat eller har nedreglerade nivåer av de enzymer som bryter ner stärkelse, enligt experten. Bild: Rickard Kilström
Testfakta har låtit analyserat näringsinnehållet i åtta olika torrfoder för katt. En del innehåller för mycket kolhydrater. Katten saknar bland annat eller har nedreglerade nivåer av de enzymer som bryter ner stärkelse, enligt experten. Bild: Rickard Kilström

Test: Proteinrikaste kattmaten testvinnare

Kattmat i form av torrfoder innehåller ofta mer kolhydrater än vad katten behöver. I värsta fall kan det leda till övervikt. Bäst i test av åtta sorter blev kattmaten med högst proteinhalt, visade testet som Testfakta gjort på vårt uppdrag.

Testfakta har låtit Eurofins Food & Feed Testing i Lidköping testa åtta olika produkter av torrfoder för katter. En avgörande skillnad mellan de olika fabrikaten var mängden kolhydrater jämfört med protein i kattmaten. Testvinnaren Orijen Cat & Kitten hade högst proteininnehåll och den lägsta mängden kolhydrater av de åtta testade torrfodren.

Laboratorietestet visar på stora skillnader i innehåll mellan olika foder för katter. Vissa foder innehåller mer än 40 procent kolhydrater jämfört med drygt 20 procent för ett annat.

För att se tabellen i stort format klicka HÄR.
För att se tabellen i stort format klicka HÄR.

Hur mycket kolhydrater är bra för katter i allmänhet?

– Katters ämnesomsättning är evolutionärt inte anpassad för att ta hand om stora mängder kolhydrater. Katten saknar bland annat eller har nedreglerade nivåer av de enzymer som bryter ner stärkelse. Detta betyder inte att katter inte kan tillgodogöra sig energin i kolhydrater, däremot så behöver katten inte dem i någon större mängd, förklarar Ninni Rothlin Zachrisson på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Kolhydratrika foder kan öka risken för övervikt, så jag ser ingen anledning att ge foder med höga kolhydratmängder, säger Ninni Rothlin Zachrisson på Sveriges lantbruksuniversitet, doktorand inom ämnet kattdiabetes. Bild: Shutterstock
– Kolhydratrika foder kan öka risken för övervikt, så jag ser ingen anledning att ge foder med höga kolhydratmängder, säger Ninni Rothlin Zachrisson på Sveriges lantbruksuniversitet, doktorand inom ämnet kattdiabetes. Bild: Shutterstock

Katters naturliga föda innehåller oftast inte särskilt mycket kolhydrater. En katt som lever i det vilda och livnär sig på småfåglar och gnagare får snarare i sig mycket protein, en del fett och väldigt lite kolhydrater. Fyra av de testade torrfodren Whiskas, Smart Pets, Purina Friskies och Coshida har kolhydratnivåer kring 40 procent.

– Kolhydratrika foder kan öka risken för övervikt, och de är ofta direkt olämpliga att ge till katter med diabetes mellitus. Vilken mängd kolhydrater som är okej att ge till katter går därför inte att säga, men personligen (och som doktorand inom ämnet kattdiabetes) så ser jag ingen anledning att ge foder med höga kolhydratmängder, säger Ninni Rothlin Zachrisson.

Fakta: Testet

Laboratoriet Eurofins Food & Feed Testing Sweden har på Testfaktas uppdrag analyserat näringsinnehållet i åtta torrfoder för vuxna katter. Samtliga produkter i testet anges vara helfoder och innehåller kyckling eller fågel i någon form. Förpackningarna har inhandlats i butik under december 2020.

De här produkterna ingår i testet:

● Coshida (Lidl) – Beef, poultry & peas

● Hill’s Science plan – Adult 1-6 with with chicken

● Mjau – Med färsk kyckling

● Orijen – Cat & kitten

● Purina Friskies – Med kyckling och grönsaker

● Royal Canin – Regular fit 32

● Smart Pets (Axfood) – Torrfoder med kyckling

● Whiskas – Med kyckling

I testerna framkom det också att vissa foder inte innehöll några mätbara nivåer av omega-3 fettsyror av typen EPA eller DHA. Whiskas, Smart Pets och Coshida är de tre som utmärker sig här.

– Det är mycket viktigt att ett foder innehåller en balanserad mängd fettsyror. Omega 3, EPA och DHA är så kallade essentiella fettsyror, det vill säga katten kan inte producera dem på egen hand utan katten behöver få i sig dem via maten, förklarar Ninni Rothlin Zachrisson.

Stor skillnad på vitamin A

Vitamin A är viktigt för katter. Trots det är det även här stora skillnader bland de testade produkterna. Testvinnaren Orijen Cat & Kitten har nästan 30 gånger högre innehåll av Vitamin A jämfört med Coshida, som hamnade på sista plats i testet.

– Vitamin A behövs för hud, muskler och nervsystemet. Brist kan bland annat leda till blindhet. Däremot är det viktigt att katten inte får för mycket vitamin A, till exempel genom utfodring med lever, förklarar Ninni Rothlin Zachrisson.

Sammantaget visar testet att de dyrare fodren i undersökningen sticker ut med ett mer balanserat näringsinnehåll. Trots det menar experten från SLU att man inte uteslutande bör ge torrfoder till katten.

– Vätskan som finns i blötmat kan exempelvis bidra till en god urinvägshälsa, och är mindre energitätt, vilket kan vara bra för den överviktiga eller inaktiva innekatten.

Fakta: Så har vi mätt och betygsatt

En specifik mängd foder av respektive fabrikat maldes ner av laboratoriet och analyserades med olika metoder för att få fram resultaten för näringsinnehåll samt den specifika sammansättningen av näringsämnen.

Resultaten har sedan jämförts med de näringsrekommendationer som utfärdats av den amerikanska vetenskapsakademin The National Research Council, NRC (2006). Rekommendationerna har legat till grund för bedömningen av fodrens kvalitet.

Huvudnäringsämnen

Laboratoriet har mätt fördelningen mellan fett, kolhydrater och protein, och om det finns ingredienser i fodret som katten inte kan ta upp, till exempel mycket biprodukter med benrester (aska).

Tillsammans säger detta hur mycket omsättningsbar energi som finns i fodret. Ju högre andel av den omsättningsbara energin som kommer från protein och fett desto bättre. Ju lägre andel kolhydrater/spannmål fodret innehåller desto bättre.

Fettsyrasammansättning

Mängden av de essentiella fettsyrorna EPA, DHA, linolsyra, och arakidonsyra, och förhållandet mellan omega-3 och omega-6 fettsyrorna har legat till grund för bedömningen.

Mineraler

Laboratoriet har mätt halterna av kalcium, kalium, fosfor, magnesium, natrium och järn i fodren.

Samtliga produkter klarar den rekommenderade nivån. Onödigt höga halter kalcium, fosfor och magnesium (mer än kroppen kan ta upp) tyder på mycket benrester och har därför dragit ner betyget. En för hög natriumhalt (salt) har också dragit ner betyget.

Övriga essentiella näringsämnen

Analysen omfattar de essentiella näringsämnena taurin och kolin samt vitaminerna A och E. I betygsättningen har störst vikt lagts vid innehållet av taurin och kolin, som katten har stort behov av.

Tungmetaller

Laboratoriet har i tillägg till ovan analyserat mängden arsenik, kadmium, bly och kvicksilver i fodren. Detta har inte tagits med i poängsättningen, då ingen av produkterna ligger över något gränsvärde.