Test: Färdig pesto passar till mer än pasta enligt panelen

Åtta burkar med grön basilikasås ingick i testet. Men de hade inte samma gröna färg, inte samma konsistens och heller inte samma smak. Konsumentpanelen har utsett en vinnare i ett smaktest av färdig pesto.

ANNONS
|

En pesto är snabbt fixad med en mixer eller mortel, men en färdig oöppnad burk kan vara bekvämt att ha hemma i skafferiet. Peston passar inte bara som ett tillbehör till en snabb pastarätt, eller som en sås, utan har ett bredare användningsområde hos panelmedlemmarna som ser den som en färdigblandad smaksättare.

En trio avslöjade sina bästa tips vid detta testtillfälle som ägde rum i höstas innan Folkhälsomyndigheten skärpte sina allmänna råd.

– På lax i ugnen, sa Mats Martinsson.

– I potatissallad, sa Anders Rockmyr.

– På pizza, sa Natascha Wikblad.

Pesto alla genovese för första gången i – Genua

Per Hassling drömde sig tillbaka till den gången på 80-talet när han för allra första gången smakade en pesto alla genovese, just i Genua i Italien.

ANNONS

– Det var en helt ny upplevelse. Men sedan var det helt meningslöst att försöka göra det själv hemma på torkad basilika, berättade han.

De färska örtkryddorna hade inte gjort entré då på bred front i norra Europa som det var i Medelhavsområdet och pestons födelsestad Genua.

Pesto kommer från det italienska verbet pestare, som betyder att stöta eller krossa. Ursprungligen bestod pesto av basilika som stöttes i mortel tillsammans med olivolja, vitlök, pinjenötter och pecorinoost, det som vi i dag fortfarande kallar för pesto alla genovese.

Numera är varianterna många och osten ersätts av parmesan.

Ett slags pesto fanns faktiskt redan på romartiden, enligt Kunskapskokboken. Den kallades moretum, och innehöll krossad vitlök, salt, ost, örter, olivolja och vinäger.

Också i panelen fanns erfarenheter av att göra andra slags pesto. Mats Martinsson hade prövat med bas av kirskål.

– Och vi gjorde en på ramslök i somras, berättade Martin Eklund.

I det klassiska receptet ska det alltså vara pinjenötter. Hälften av våra sorter innehåller inga sådana och de andra har liten mängd. Mest förekommande är cashewnötter och en pestosort innehåller även valnötter. Om vi jämför cashewnötter med pinjenötter kostar de senare tre gånger så mycket, vilket kan ha en del i förklaringen av det ingrediensvalet.

ANNONS

Bra sälta och syrlighet.

Smaken är viktigast och det är den vår konsumentpanel har satt betyg på. Allra godast var vinnaren Kania Bio pesto organic alla genovese, som fick fyra lysande fyrar i betyg. Den ansågs ha en bra mix av alla ingredienser och flera i panelen påpekade i sina protokoll att alla smaker ändå trädde fram.

Jan Heed var en av några i panelen som ville ge vinnaren ett ännu högre betyg. Han skrev i sitt protokoll: ”Bra sälta och syrlighet. Doftar riktig pesto.” Therese Hellgren tyckte att lite mer vitlök hade varit bra men landade ändå på fyra fyrar i sitt betyg, alltså samma som det sammanvägda slutresultatet.

Alla testade produkter fick minst betyget godkänt, eller två fyrar. En av dessa var Kung Markatta Basilikapesto, som var testets vattendelare. Panelen satte betyg på hela skalan från noll till fem fyrar med tyngdpunkt på den nedre delen av skalan.

Fakta: Testet och coronaviruset

För att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gällde vid testtillfället gjorde vi så här när vi genomförde testet:

Panelen var reducerad till åtta personer. Varje deltagare släpptes in en och en i huset. Alla fick möjlighet att tvätta händerna före testet. Panelmedlemmarna slussades sedan, fortfarande en och en, in i testrummet. Där placerades de i olika bänkrader, med minst en och en halv meter mellan varje plats. Alla satt kvar på sina platser under hela testet.

När testet var slut gick panelmedlemmarna ut igen, en och en med väl tilltaget mellanrum.

Handsprit och gummihandskar fanns tillgängligt.

Testet genomfördes 30 september 2020.

Fakta: Detta betyder betygen

5 fyrar=lysande

4 fyrar=utmärkt

3 fyrar=bra

2 fyrar=godkänt

1 fyr=underkänt

Överkryssad fyr=uselt

Test: Pesto
Bild: Anna von Brömssen

Kania Bio pesto organic alla genovese (EU-eko)

4
Pris/pris per kg: 24,90 kr (190 g)/131,05 kr.
Inköpsställe: Lidl.
Innehåll: 50% basilika, 29% extra jungfruolja, 8% cashewnötter, 6,9% parmigiano reggiano, salt, 1% pinjenötter, socker, vitlök, mjölksyra, vinäger.
Plus: Bra balans i smakerna.Tydlig smak av allt, även parmesanen träder fram och olivoljan tillsammans med basilikan visar sig. Fint tuggmotstånd. Vacker grön färg.
Minus: Lite mer vitlök hade ingen dött av.
Test: Pesto
Bild: Anna von Brömssen

Ica Pesto basilika

3
Pris/pris per kg: 23,95 kr (185 g)/129,46 kr.
Inköpsställe: Ica Maxi.
Innehåll: solrosolja, 21% koncentrerad basilika, cashewnötter, olivolja, salt, lagrad ost, parmigiano reggiano, majsstärkelse, vinäger, vitlök, pinjenötter, surhetsreglerande medel E270 och E330.
Plus: Bra syrlighet. Fin och len konsistens. Läckert grön färg.
Minus: Lite för salt. Var är smaken av olivolja?
Test: Pesto
Bild: Anna von Brömssen

Coop Italiensk pesto alla genovese

3
(Har bytt förpackning)
Pris/pris per kg: 24,95 kr (190 g)/131,21 kr.
Inköpsställe: Coop.se
Innehåll: 40% basilika, solrosolja, 8% cashewnötter, 5% grana padano-ost, mjölk, salt, animalisk ostlöpe, konserveringsmedel (E1105 av ägg), vatten, potatisflingor, salt, 2% pecorino romano-ost, fårmjölk, socker, 1% pinjenötter, extra jungruolivolja, växtfiber, surhetsreglerande medel (E270), vitlökspulver, arom
Plus: Tydlig smak av basilika. God eftersmak. Härlig färg.
Minus: Lite oljig smak. Något för salt.
Test: Pesto
Bild: Anna von Brömssen

Monte Castello Pesto alla genovese

3
Pris/pris per kg: 14,90 kr (190 g)/78,42 kr.
Inköpsställe: Willys.
Innehåll: solrosolja, 28% basilika, vatten, potatisflingor, laktos, ost, cashewnötter, salt, arom, vitlök, surhetsreglerande medel (mjölksyra).
Plus: Bra konsistens. Luktar gott.
Minus: För mycket syrlighet. Ingen god eftersmak. Blek grön färg.
Test: Pesto
Bild: Anna von Brömssen

Zeta Pesto alla genovese färsk basilika

2
Pris/pris per kg: 32,95 kr (200 g)/164,75 kr.
Inköpsställe: Coop.se
Innehåll: solrosolja, 31% basilika, potatisflingor, olivolja, pecorino-ost, grana padano-ost, pinjenötter, havssalt, vitlök, laktos, socker, naturliga aromer, surhetsreglerande medel (E330).
Plus: Smak av pinjenötter framträder. Luktar trevligt.
Minus: Smakar för mycket olja. Någon bismak på oljan som jag inte kan sätta fingret på. Nästan inget tuggmotstånd.
Test: Pesto
Bild: Anna von Brömssen

Kung Markatta Basilikapesto (EU-eko)

2
Pris/pris per kg: 39,95 kr (120 g)/332,92 kr.
Inköpsställe: Stora Coop.
Innehåll: 37% basilika, 26% extra virgin olivolja, valnötter, cashewnötter, 5% pecorino-ost, pinjenötter, 2% parimigiano reggiano-ost, havssalt, vitlök.
Plus: Krämig med fint tugg. Luktar gott.
Minus: Smakar beskt. Ingen god eftersmak. Ser inte ut som pesto, brunaktig.
Test: Pesto
Bild: Anna von Brömssen

Garant Ekologisk pesto alla genovese (EU-eko)

2
Pris/pris per kg: 29,90 kr (190 g)/157,37 kr.
Inköpsställe: Willys.
Innehåll: 34% basilika, solrosolja, 17% ost, olivolja, 3,5% cashewnötter, salt, potatisflingor, socker, vitlök, surhetsreglerande medel (mjölksyra).
Plus: Bra balans mellan syra och sälta. Tydliga nötbitar.
Minus: Fejkostsmak. Känns som att äta kli. Kladdigt utseende.
Test: Pesto
Bild: Anna von Brömssen

Barilla Pesto alla genovese

2
Pris/pris per kg: 24,95 kr (190 g)/131,32 kr.
Inköpsställe: Ica Maxi.
Innehåll: Solrosolja, 30% färsk basilika, cashewnötter, 5 % parmigiano reggiano, mjölk, majsfiber, vasslepulver, salt, mjölkprotein, extra jungfruolivolja, socker, basilikaextrakt, naturliga aromer, surhetsreglerande medel, mjölksyra, vitlök.
Plus: Fin sälta. Kan tänka mig att barn gillar denna.
Minus: Nästan liten ”ärtig” i smaken, lite för söt. Smak av besk olja. Ser ut som babypuré.

Fakta: Så gjordes testet

Peston serverades anonymt, numrerad från ett till åtta. Halva panelen började med de låga numren och andra halvan med de höga numren. Panelen uppmanades att först smaka på peston enbart och sedan ihop med kokt pasta. Till detta serverades vanligt bordsvatten.

Smaken är det som är viktigast för betyget, men även doft, konsistens och utseende har bedömts. Kommentarerna är hämtade ur panelmedlemmarnas protokoll.

Priserna är från vecka 7 2021. Produkterna kan finnas i andra butiker till andra priser.

Konsumentpanelen: Martin Eklund, Per Hassling, Jan Heed, Therese Hellgren, Felicia Hellqvist, Mats Martinsson, Anders Rockmyr och Natascha Wikblad

ANNONS