Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Test: Enorma skillnader mellan solcellsladdare

I dag har du goda chanser att ladda dina elektronikprylar med hjälp av solen. Men det är enormt stora skillnader i hur mycket el du får från olika solcellsladdare. Det visar ett stort test.

I takt med att mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning som kameror och drönare får fler och fler funktioner behöver de också mer energi.

Oavsett om det gäller att hålla i gång Netflix i tältet, kunna ladda drönaren för ytterligare en flygtur i vildmarken eller hålla telefonen vid liv för att kunna kalla på hjälp i en nödsituation kan en solcellsladdare vara till nytta.

Laboratoriet PZT i tyska Wilhelmshaven har på vårt uppdrag, via Testfakta, testat åtta portabla solcellsladdare avsedda för friluftsliv och camping. Laboratoriet har testat solpanelernas kapacitet, den medföljande powerbankens kapacitet, tekniska egenskaper, hanterbarhet och säkerhet.

Bäst i test, när alla parametrar vägs samman, är Linocell Solcellsladdare 20 W från Kjell & Company. Den har i särklass högst laddkapacitet och ger hela 77 procent mer än testets näst bästa produkt från Powertraveller.

Fakta: Fem köptips för solcellsladdare

• Fundera på vad du ska ladda och i vilken situation du ska använda den.

• Om du ska vara ute länge och verkligen behöver kunna ladda din utrustning med hjälp av solen, välj en större panel som ger tillräcklig effekt även vid mulet väder.

• Den kapacitet som du får ut från en powerbank ligger alltid minst 30 procent under det som tillverkaren deklarerar. Det beror delvis på konverterings- och effektförluster i överföringen.

• Välj en powerbank som är minst dubbelt så stor som det batteri som du vill kunna ladda upp för att vara på den säkra sidan.

• Oavsett vilken produkt du väljer, se alltid till att ladda powerbanken fullt hemma innan du ger dig ut så har du i alla fall ström till en uppladdning vad som än händer.

Laboratoriet har testat solcellsladdarnas kapacitet i mulet, halvmulet och mestadels soligt väder.

Testet visade på stora skillnader i förmågan att fånga in solenergin, där den bästa produkten levererade 3 400 mAh (milliamperetimmar) och den sämsta bara 200 mAh på fem timmars exponering i växlande molnighet.

”Möjlighet till extra ström”

Hur mycket kan man då ladda med 3 400 mAh? Det beror helt på vad man ska ladda, men för att ladda en smart mobil till 100 procent krävs det cirka 2 000 mAh.

– Testresultatet visar att man mer ska se flera av solcellsladdarna som powerbanks med möjlighet att få lite extra ström om solen skiner mycket. Inte något som man kan vara beroende av för att ladda sin telefon, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT.

Powertraveller, Goal Zero, Xtorm och Sandberg har de mest effektiva solcellspanelerna. De är nästan dubbelt så effektiva som testvinnaren från Kjell & Company. Men den sämre effektiviteten kompenseras mer än väl av storleken, där Kjell & Companys panel är nästan fyra gånger större än tvåan Powertraveller – och levererar vid molnigt väder nästan dubbelt så mycket energi.

Men hur kan det skilja så mycket mellan de olika solcellsladdarna?

– Olika material i själva solcellerna ger olika prestanda, och de mer högpresterande materialen kostar också betydligt mer. Vissa tillverkare utvecklar dessutom egna processer för att höja prestandan ytterligare, vilket också bidrar till priset på den färdiga produkten, säger Yanting Sun, docent vid avdelningen för fotonik vid Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Mycket sparat på mobilen ger låga prestanda

Dessutom påverkar också elektroniken i solcellsladdarna hur bra de fungerar.

– Kvaliteten på elektronik och hur enheten styrs skiljer mellan olika tillverkare. Har man sparat för mycket här kan man få väldigt låga prestanda, säger Saulius Marcinkevicius, Professor vid avdelningen för fotonik vid KTH.

Solcellsladdarna är relativt enkla att hantera. Man kopplar panelen till powerbanken och placerar den i solen. I vissa fall måste de vecklas ut men det behövs inga verktyg. Det enda som krävs av användaren är att vända panelen mot solen. Däremot kräver de olika mycket plats, speciellt i utfällt läge. Här gäller det att välja en lösning som möter ens specifika behov.

Fakta: Åtta testade solcellsladdare

• Kjell & Company Linocell Solcellsladdare 20 W

• Clas Ohlson Exibel Solcellsladdare med USB 10 W

• Powertraveller Sport 25 Solar Kit

• Goal Zero Flip 12 Solar Kit (Nomad 5 solarkit)

• Xtorm Solar Charger Evoke 10.000 (AM121)

• Sandberg Outdoor Solar Powerbank 24000

• Dörr Solar Powerbank SC-10000

• Goobay Outdoor PowerBank 8.0

De större solpanelerna har alla varierande lösningar för att kunna fästas på utsidan av en ryggsäck. På det sättet kan man ladda sin powerbank medan man går.

Alla utom en av solpanelerna har någon form av klassning för vattentäthet. Högst klassning har Goal Zero och Sandberg som är vattentäta (IP67). Panelen från Clas Ohlson måste enligt manualen hållas torr.

En viktig elsäkerhetsaspekt är att powerbanken har ett fungerande överbelastningsskydd som aktiveras vid för hög belastning. Det fungerade som tänkt för alla utom Goobay som började lukta bränt innan det slog av och powerbanken slutade fungera. Den lämnades därför utan totalbetyg, eftersom det var diskvalificerande för bedömningen.

Fakta: Så gjordes testet

Det tyska laboratoriet PZT i Wilhelmshaven har på vårt uppdrag via Testfakta testat ett urval av portabla solcellsladdare, som består av solcellspaneler kopplade till ett batteri (powerbank) för laddning av till exempel en mobiltelefon. Solcellsladdarna är tänkta att användas för friluftsliv och camping, där man saknar tillgång till el.

Solcellsladdaren kopplas till en powerbank som lagrar solenergin och som i sin tur kopplas till den enhet som ska laddas upp.

Linocell och Exibel säljs enbart som solpanel, utan powerbank. För testet bad vi Kjell & Company och Clas Ohlson att rekommendera en passande powerbank. Powertraveller och Goal Zero säljs i paket med en separat powerbank. Övriga modeller har en integrerad powerbank.

Fakta: Laboratorietestet omfattar följande huvudmoment

• Solcellsladdarnas laddkapacitet

• Powerbankens kapacitet

• Användarvänlighet

• Säkerhet

Fakta: Solcellsladdarens effekt

Solpanelernas förmåga att omvandla solljus till levererad elektricitet till powerbanken mättes under fem timmar i tre olika väderförhållanden:

• Mulet väder med en genomsnittlig ljusstyrka på 23 000 lux.

• Molnigt med inslag av sol med en genomsnittlig ljusstyrka på 43 000 lux.

• Växlande molnighet med en genomsnittlig ljusstyrka på 60 000 lux.

Förmågan styrs framförallt av panelens storlek och solcellernas effektivitet (hur effektivt de omvandlar energin i ljuset till elektrisk energi), men även av hur effektivt energin överförs och tas emot av powerbanken.

Fakta: Powerbankens kapacitet

En större powerbank gör det möjligt att lagra mer energi. Den deklarerade kapaciteten varierade mellan 3 350 mAh och 24 000 mAh. Mätning av den verkliga kapaciteten (urladdning vid 500 mA, milliampere) visade en verklig kapacitet på 56 till 70 procent av specificerat.

Excibel och Linocell levereras utan powerbank och här kan man alltså själv välja vilken kapacitet man vill ha. I testet användes den powerbank som rekommenderats av Clas Ohlson (Powerbank 3 350 mAh) och Kjell & Company (Linocell 10 000 mAh). För att säkerställa att powerbanken inte påverkat solpanelernas kapacitet och effektivitet testades dessa två även med en neutral powerbank av hög kvalitet på 10 000 mAh.

Fakta: Användarvänlighet

Solcellsladdarna är relativt enkla att hantera. Man kopplar panelen till powerbanken och placerar den i solen. I vissa fall måste de vecklas ut men det behövs inga verktyg. Det enda som krävs av användaren är att vända panelen den mot solen.

Vi har utvärderat hur det är att använda dem i en friluftssituation, om man till exempel kan fästa solpanelen utanpå en ryggsäck för att kunna ladda medan man går, vilken klassning de har för vattentålighet och hur förvaringsfickan för powerbanken är utformad.

Fakta: Säkerhet och tålighet

Solpanelernas tålighet mot regn har inte testats men de flesta har någon form av klassning för fukt och vattentäthet. Excibel från Clas Ohlson saknar klassning och ska enligt tillverkaren ”hållas torr”.

En viktig elsäkerhetsaspekt är att powerbanken har ett fungerande överbelastningsskydd. Enheter som inte levde upp till erforderlig elsäkerhetsnivå diskvalificerades och lämnades utan totalbetyg.

Fakta: Betygsättning och viktning

Eftersom olika användningsområden ställer olika krav på solcellsladdarna har storlek på solpanelen inte haft någon avgörande betydelse för betyget.

Solcellsladdarens laddkapacitet 50 procent

Powerbanken kapacitet 10 procent

Användarvänlighet 20 procent

Säkerhet (diskvalificerande)