Sourcream & onion, eller Gräddfil och lök, är Sveriges mest sålda chipssmak och de allra flesta chipstillverkare har sin egen variant. Vi lät vår testpanel prova olika sorters chips från olika tillverkare och av olika varumärken. Bland chipsen fanns både räfflade och oräfflade, den gemensamma nämnaren är att de heter antingen sourcream & onion, eller gräddfil och lök.
Fakta: Testet och det nya coronaviruset
För att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer gjorde vi så här när vi genomförde testet:
Panelen var reducerad till åtta personer. Varje deltagare släpptes in en och en i huset. Alla fick möjlighet att tvätta händerna innan testet. Panelmedlemmarna slussades sedan, fortfarande en och en, in i testrummet. Där placerades de i tre rader, med minst en och halv meter mellan varje plats. Alla satt kvar på sina platser under hela testet.
När testet var slut gick panelmedlemmarna ut igen, en och en med väl tilltaget mellanrum.
Handsprit och gummihandskar fanns tillgängligt.
I topp och ensam på fyra fyrar, hamnade Coops eget märke, som fick övervägande positiva omdömen.
Trots att chipsen serverades i anonym form satte Therese Hellgren direkt vilken sort det var när hon summerade sitt test.
”Jag köper Coops rosa chipspåse ofta och det finns en anledning”, skrev hon i sitt protokoll.
Trots det valde hon testets trea, Änglamark, som sitt favoritchips.
Änglamark lyckades dock inte imponera på Anna Bondesson, som tyckte precis motsatt.
– Jag tyckte att den smakade alldeles för sött, så den satte jag som sämst, sa hon.
Vad som spelade in i bedömningen varierade mellan de olika panelmedlemmarna. Mest spelade smaken in, det var viktigt att chipsen både hade en syrlighet och att löksmaken kändes.
– Sältan och kryddningen skiljde sig väldigt mycket mellan de olika sorterna, konstaterade Ing-Marie Trygg, som valde vinnande Coop som sitt favoritchips.
– Flera av dem smakade inte ens lök, säger Martin Eklund, som höll med om att skillnaderna var stora.
Några i panelen gillade räfflade chips bättre än släta och några föredrog lite hårdare och knaprigare chips.
– Jag tycker att ”gårdschips” generellt är lite godare, sa Thomas Lundin och syftade då på de sorter som är lite grövre och oräfflade.
För de flesta i panelen var det OLW och Estrella som var de vanligaste märkena om man köper chips. Båda de välkända märkena klarade att få ihop tre fyrar, även om ingen av dem var i närheten av toppen.
”Fin färg, klassiskt chips till utseendet. Smakrik och kryddig”, skrev Jessica Konjic om OLW:s chips.
När det gällde Estrellas chips tyckte Jessica Konji att även de var klasiska, men skrev också: ”Lite hårda. Speciell eftersmak, som sitter kvar”, i sitt protokoll.
Både Estrella och OLW blev bedömda som sämsta chipset av en person var i panelen och en person tyckte att Estrella var det bästa chipset.
Fakta: Detta betyder betygen:
5 fyrar = lysande
4 fyrar = utmärkt
3 fyrar = bra
2 fyrar =godkänt
1 fyr = underkänt
Överkryssad fyr = uselt
Coop
Änglamark
Bjäre chips
Estrella
Ica
OLW
Ikea Festligt
Fakta: Så gjordes testet
Paneldeltagarna serverades chipsen numrerade från ett till nio och började med olika nummer. Två av sorterna som var med, Lidls Snack day och Eldorado, hann utgå ur sortimentet innan testet publicerades och är därför inte med i resultatet.
Till testet serverades enbart bordsvatten.
Priserna är inhämtade under vecka 36 och produkterna kan finnas i andra butiker till andra priser.
Kommentarerna är hämtade ur panelens protokoll.
Konsumentpanelen: Anna Bondesson, Therese Hellgren, Martin Eklund, Jessica Konjic, Thomas Lundin, Theo Sätradahl, Ing-Marie Trygg och Kiem Vuong.