Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Semmeltest-fest gav en vinnare med extra allt

Med Nissans blänkande vatten som fond dukade Hallandsposten upp till coronasäker semmeltest-fest på kajen. Semlor från nio olika konditorier och bagerier stod på menyn. Gräddiga bullar, fulla av len mandelmassa – men trots det förvånansvärt olika i smak. Halmstad: vi har ett resultat!

Men sakta i backarna. Vinnaren ska inte avslöjas riktigt än. Vi måste ju ta saker i tur och ordning!

Som den stora frågan först: är det verkligen möjligt att kora Halmstads godaste semla? Kanske inte, för smaken är ju som bekant delad. Men varje år brukar i alla fall Hallandsposten göra ett tappert försök. Vi sätter ihop en panel som njuter sig fram med stort engagemang och massor av kärlek till semlan. Det är alltid lika spännande att tjuvlyssna. Följ med ner till Nissans kaj, precis nedanför HP på Strandgatan, så förstår du vad jag menar.

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Där sitter nu alltså sex personer vid ett stort kaffebord, redo att utmanas. En mås har anat vad som är på gång och skränar förväntansfullt från en båtmast i närheten. Trots kylan är det nästan lite vår i luften med solglitter i ån.

Ut från HP:s kök kommer featurechefen, för dagen utnämnd till servitris. Hon bär en bricka fullastad med semlor, som alla är märkta med ett och samma nummer. Hör ni vad hon säger? ”Varsågod panelen! Först ska ni titta på hela semlan. Vrida på den, notera de aptitretande proportionerna mellan bulle, grädde och lock. Bara äta med ögonen. Sedan är det smaklökarnas tur. Här får ni en halv semla var att prova. Vad tycker ni om grädden? Är mandelmassan slät eller innehåller den små bitar? Och själva bullen, är den tillräckligt färsk? Kanske bakad på surdeg?”

Sex pennor raspar mot testprotokollen. Paneldeltagarna är fokuserade. ”En pyramidal skönhet...” .”Ytterst ordinär...”. ”Mmmm, det är så här jag kommer ihåg en god semla...”.

Så pågår det i nio ronder. Ögongodis, smaklöksfest och sedan en noggrann analys.

En inte helt lättbedömd semla, enligt panelens Johan Hammerby. Bild: Roger Larsson
En inte helt lättbedömd semla, enligt panelens Johan Hammerby. Bild: Roger Larsson

Taktiken skiljer sig åt mellan deltagarna. Någon jobbar sig metodiskt igenom semlan, lager för lager, innan en avgörande tugga tas. En annan väger noga semlans tyngd i handen och säger att bullens konsistens kan stjälpa alltihop. Ytterligare en hävdar att det inte går att få fram den perfekta semlan om inte mandelmassan är utomordentlig ”för det är ändå innehållet man vill åt”.

När den sista tuggan är svald och alla protokollen insamlade är vi tillbaka där artikeln började. Halmstad, vi har ett resultat! En ny segrare har klivit upp på tronen efter fjolårsvinnaren Börjes konditori i Harplinge. 2022 års vinnare i semmeltestet är... Krantz Brödbod!

Semmeltest 2022 (med semlorna i testad ordning)

Regnbågen. Bild: Roger Larsson
Regnbågen. Bild: Roger Larsson

Regnbågen • 36 kronor • 19 poäng

Utseende: ”Standardutseende.” ”Snygg, harmonisk form.” ”Fin, glansig bulle.” ”För stort lock.”

Smak: ”Bra kardemummasmak.” ”Allt är lagom sött.” ”Generöst med mandelmassa.”

Helhetsintyck: Panelen är överens om att det här är en mycket god semla med fin smakbalans. Det är dess ”alldagliga yttre” som drar ner betyget en smula. ”Klassisk semla, men utseendet hade behövt vara mer piffigt”, är en slutsats.

Östras. Bild: Roger Larsson
Östras. Bild: Roger Larsson

Östras • 30 kronor • 10 poäng

Utseende: ”Luftig.” ”Inte så vacker.” ”Ordinär och alldaglig.” ”Står stolt som en svamp i skogen.”

Smak: ”Snålt med mandelmassa, men det behöver ju inte vara en nackdel för alla.” ”För hårt vispad grädde.” ”Rätt torr bulle.”

Helhetsintyck: Den här tidigare testvinnaren (2019) gick inte hela vägen fram i år, enligt panelen. Både bullen och fyllningen får sina törnar. Men som en i juryn konstaterar: ”Om det bara hade funnits en, så hade ju den här varit godast ”

Feldts. Bild: Roger Larsson
Feldts. Bild: Roger Larsson

Feldts • 42 kronor • 21 poäng

Utseende: ”En vacker semla.” ”Ser dyr ut.” ”Ett lock som svävar på moln, likt en ballerina på operan.” ”Den här har fått väldigt mycket kärlek.”

Smak: ”Snyggare än den smakar.” ”Alla rätt.” ”Det finns en bismak, något som gör att den inte smakar som semlor brukar.”

Helhetsintyck: Utseendemässigt får den här semlan högt betyg av samtliga. Det är på smaknoterna denna forna testvinnare (2020) faller hos några i panelen. ”Den smakar inte riktigt som man förväntar sig när man ser den”, sammanfattar en deltagare.

Krantz. Bild: Roger Larsson
Krantz. Bild: Roger Larsson

Krantz •38 kronor • 26 poäng

Utseende: ”Semlans komponenter gifter sig med varandra.” ”Ser kunglig ut.” ”Skulle kunnat vara hemmagjord, i positiv bemärkelse.” ”Åh, så fin!”

Smak: ”Bra rakt igenom.” ”Bra balanserad kardemummasmak och magisk mandelmassa.” ”Inbjudande vacker.”

Helhetsintyck: Idel lovord haglar över den här semlan, som alla ger höga betyg. ”Smakar lika lyxigt som den ser ut.” ”Vid första anblicken ser det ut att vara för mycket grädde, men bli inte avskräckt: Ät och njut!” ”Mycket god och vacker”, säger panelen med munnen full av semla: Bäst i test 2022!

Fribergs. Bild: Roger Larsson
Fribergs. Bild: Roger Larsson

Fribergs • 40 kronor • 18 poäng

Utseende: ”Hög, fin semla.” ”Väääldigt mycket fyllning. Me like!” ”En klassiker.” ”Attraktiv semla där man ser alla skikten.”

Smak: ”Bullen ser fluffig ut men är motsatsen när man smakar.” God mandelmassa och grädde.” ”Magisk mandelmassa med de rostade mandlarna, men lite för torr bulle.”

Helhetsintyck: En vacker semla, där bullen tyvärr blir en aning för kompakt, enligt panelen. Många lovordar mandelmassan. ”Just den håller verkligen vad den lovar”, fastslår en jurymedlem.

Engdahls. Bild: Roger Larsson
Engdahls. Bild: Roger Larsson

Engdahls • 40 kronor • 18 poäng

Utseende: ”Harmoni på ett fat.” ”Hög semla som är vacker att titta på.” ”Elegant.” ”För tankarna till ett rustikt café.”

Smak: ”Ovanlig mandelmassa med stora bitar och mycket skal.” ”Söt massa.” ”Mandelsmaken kommer inte fram när den är så grovt hackad.” ”Härlig kombo på alla plan, en favorit!”

Helhetsintyck: Den här semlan splittrar panelen. Betygen går både högt och lågt. Flera tycker att smaken på mandelmassan är söt, på gott och ont. ”Det tar tid att ta sig igenom fyllningen eftersom det är så mycket stora bitar”, är ett omdöme.

Skånskan. Bild: Roger Larsson
Skånskan. Bild: Roger Larsson

Skånskan • 34 kronor • 21 poäng

Utseende: ”Gullig semla i lagom, lite mindre storlek.” ”Testets minsta, men det är positivt.” ”Som ett semmeloriginal, fast mindre.”

Smak: ”Mycket smak över lag, vilket är trevligt.” ”Mandelmassan är söt och drar år marsipanhållet.” ”Lite sötare mandelmassa än flera andra.”

Helhetsintyck: Testets minsta semla får beröm för sin nätta storlek (men det är ingen mini.) Mandelmassans söthet får både plus och minus. ”Överlag en aptitlig semla, med fin konsistens på grädden, men aningen söt massa”, är ett sammanfattande omdöme.

Paulssons. Bild: Roger Larsson
Paulssons. Bild: Roger Larsson

Paulssons • 34 kronor • 24 poäng

Utseende: ”Ganska låg.” ”Snygg och välkomponerad.” ”Saknar lite kärlek i utseendet.” ”Gedigen bulle men tunt lock.”

Smak: ”Mycket fluffig bulle med fin balans mellan grädden och mandelmassan.” ”Lagom på alla sätt och vis.” ”En favorit, helt i min smak.”

Helhetsintyck: Här är en semla som alla i panelen gillar. Det som hindrar den från att hamna högst i topp är utseendet. Men som panelen säger: ”Det den saknar i utseende väger den upp för i smak.”

Börjes. Bild: Petter Tarenius
Börjes. Bild: Petter Tarenius

Börjes • 32 kronor • 24 poäng

Utseende: ”Traditionell och harmonisk.” ”Fin.” ”Om jag skulle visa en bild på en semla för någon som inte vet vad det är, skulle jag visa den här.”

Smak: ”Bra smaker rakt igenom.” ”Smarrig mandelmassa, men för lite.” ”Gott med bitar i mandelmassan.”

Helhetsintyck: Juryn är förtjust. Allt smakar gott. Men många upplever dock att det är lite för lite av det goda när det kommer till mandelmassan, vilket gör att den här fjolårsvinnaren inte når ända upp i topp i år.

Fakta: Så gick testet till

Testdeltagarna hade ingen aning om varifrån semlorna kom. De fick en semla åt gången, inburen på ett numrerat fat. Först fick de bedöma semlans utseende, sedan serverades de en halv semla var att smaka på och betygssätta. Först när alla var klara bars nästa bakverk in, och panelen kunde hela tiden gå tillbaka och jämföra.

Nio olika semlor – samtliga från klassiska caféer och bagerier i Halmstad som gör sina egna – stod på festmenyn. (Alltså är inga bakverk från kedjor, restauranger eller mackar med i testet).

Betygssystemet för testet:

1. Något saknas

2. Okej, men inte mer.

3. God.

4. Härlig.

5. Den perfekta semlan!

Betygen från panelen har räknats ihop till en slutpoäng för varje semla.

Notera att målet i testet har varit att utse en vinnare, inte en förlorare. Smaken är alltid individuell – och det är ju det som är så härligt, även när det gäller semlor.

LÄS ÄVEN: