Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur bra skyddar din cykelhjälm? I Råd & Röns test har cykelhjälmar släppts på ett städ. När hjälmen slog i städet mättes hur kraften från krocken påverkar testhuvudet.
Hur bra skyddar din cykelhjälm? I Råd & Röns test har cykelhjälmar släppts på ett städ. När hjälmen slog i städet mättes hur kraften från krocken påverkar testhuvudet.

Bästa cykelhjälmen i stort säkerhetstest

Konsumenttidningen Råd & Rön har gjort ett stort test av cykelhjälmar. Här får du hjälmarna som blev bäst i test, både för vuxna och barn.

Cykelhjälmar ska klara tuffa förhållanden om olyckan är framme. En säker hjälm gör stor skillnad; varje år skadas 2 000 cyklister i Sverige och 20 dör.

Därför är också säkerhetstesterna tuffa.

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat 15 cykelhjälmar för vuxna och 9 cykelhjälmar för barn från ungefär sju år och uppåt. Testet är ett rent säkerhetstest.

Alla modellerna i testet är godkända enligt standarden och är bättre än att inte ha hjälm alls, ”men vårt test är tuffare än standarden och visar att det är stora skillnader i hur bra de olika hjälmarna skyddar”, skriver Råd & Rön.

Testet har utförts tillsammans med forskare på universitetet i Strasbourg med hjälp av en simulering med data från verkliga olyckor för att bedöma risken att skadas allvarligt i en olycka.

Bästa vuxenhjälmen blev Scott ARX Plus, enligt Råd&Rön. Bild: Råd & Rön
Bästa vuxenhjälmen blev Scott ARX Plus, enligt Råd&Rön. Bild: Råd & Rön

Cykelhjälmen har släppts på ett städ. När hjälmen slog i städet mättes hur kraften från krocken påverkar testhuvudet och detta översätts i en matematisk modell till hur stor skaderisken för hjärnan skulle vara vid en riktig krock. ”Till skillnad från standard­testet, som bara tar hänsyn till allvarliga skallskador, upptäcker vårt test också mindre allvarliga skador, som till exempel en hjärn­skakning”, skriver Råd & Rön.

För att testa rotationsvåld har städet lutats i 45 grader. Sammanlagt har hjälmarna utsatts för sex deltester.

Störst är risken att bli skadad om man slår i snett framifrån, enligt testet.

Bäst i test av cykelhjälmarna

Det är smällar mot sidan av huvudet som hjälmarna har svårast att klara och där är det stora skillnader mellan de bästa och de sämsta hjälmarna, enligt testresultatet.

Cykelhjälmen för vuxna som fick utnämningen bäst i test är Scott ARX Plus, som får 83 poäng i samlat betyg. Den har ett rotationsskydd av typen mips.

Bästa cykelhjälmen för barn är BTwin 100 som landade på 72 i samlat betyg. Den saknar rotationsskydd. Den utsågs också till bra köp, på grund av sitt låga pris, cirka 150 kronor och slog därmed många dyrare hjälmar som har sämre säkerhet.

Bästa barnhjälmen BTwin 100. Bild: Råd & Rön
Bästa barnhjälmen BTwin 100. Bild: Råd & Rön

För att en hjälm ska få säljas måste den uppfylla säkerhetskraven enligt standard och vara märkt med CE EN 1078.

Mindre barn bör ha en hjälm med ett grönt spänne, som ska vara märkt med CE EN 1080.