Majoriteten av de testade hundschampona innehöll allergena parfymer visar Råd & röns test.
Majoriteten av de testade hundschampona innehöll allergena parfymer visar Råd & röns test. Bild: Claudio Bresciani / TT

Allergena parfymer i många hundschampon visar test

Tidningen Råd & rön har testat 20 vanliga sorters hundschampo. Testet visar att majoriteten innehåller allergena parfymer och konserveringsmedel. PH-värdet i flera av schampona var också på en nivå som kan orsaka irritationer på hundens hud.

ANNONS

Råd & rön har låtit testa 20 olika hundschampon. Analysen som tidningen gjort visar att 16 av dem innehåller minst ett allergiframkallande parfymämne. Nio av de testade schampona innehåller dessutom allergena konserveringsmedel.

Eftersom hundschampo räknas som en kemisk produkt och inte som en kosmetisk produkt är lagstiftningen kring innehållet inte lika hårt som för mänskliga schampon.

Förbjudna ämnen

Analysen som Råd & rön har gjort visade bland annat att tre av de testade schampona – Pet Head, WAP:3 och Wilda Siberia – har så höga halter av parfymämnen att de tilldelas lägsta möjliga betyg. Schampot Topline hade flest allergiframkallande parfymämnen och innehöll dessutom ämnet lilial som är förbjudet att använda i vanlig kosmetika.

ANNONS

I flera av schampona uppger Råd & rön att det fanns allergena konserveringsmedel av typen isotiazolinoner. I schampot från M-Pets fanns det halter på över 15 milligram per kilo vilket är den högsta tillåtna halten enligt kosmetikaförordningen.

– Dessa ämnen har man plockat bort ur de flesta kosmetiska produkter i dag, säger Anna Edberg, Råd & Röns projektledare för testet i ett pressmeddelande.

PH-värdet för lågt i flera schampon

När det gäller pH-värdet har hundars hud ett annat än människors, och därför ska man använda produkter som är speciellt anpassade för hundar.

Råd & Röns test visar dock att flera sorter av de testade schampona har ett för lågt pH-värde för att det ska vara bra för hundar. Värdet ska ligga runt 7,5, men till exempel schampot Duoxa hade ett värde på bara 5,4. Trots detta står det på förpackningen att produkten är pH-balanserad.

Bäst i Råd & Röns test är Allergenious Dog Special Schampo, som också är ett av de dyrare produkterna i testet. Den innehåller varken allergena parfymer eller allergena konserveringsmedel.

Läs fler konsumentreportage här!

ANNONS