Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/11

Konstrundan en chans att nå ut till ny publik

Galleriet hade knappt öppnat innan Tarik Hardaga hade sålt sin första tavla – men det är inte det viktigaste med den årliga konstrundan. – Det viktigaste är att folk kan komma och titta och njuta, säger konstnären.

Kristi himmelsfärdshelgen innebär traditionsenligt konstrunda, som årligen arrangeras av Konstliv Halland. Under fyra dagar öppnar konstnärer upp sina ateljéer – eller hem – för besökare. 

En av de 114 konstnärerna som är med i årets upplaga av Konstrundan i Halland är Tarik Hardaga, som har ställt upp dörren till sin ateljé på Linehedsvägen. 

– Jag har varit i den här lokalen sedan 1999 och trivs bra, det är lagom stort. Men det brukar inte vara så här städat, oftast ligger det saker överallt, säger konstnären med ett leende. 

Väggarna pryds av ett flertal akryltavlor i starka färger. 

– Det är klassiskt måleri på ett modernt sätt. Jag försöker alltid hitta färger som gör att folk blir glada och njuter, säger Tarik Hardaga. 

På Syskonhamnsgatan i centrala Halmstad bjuder Pilar Gonzalez in besökare i sin lägenhet. Ett av rummen i lägenheten fungerar som ateljé, men under den här helgen är ateljén stängd och i stället har vardagsrummet förvandlats till utställningslokal. 

– Jag föddes med penseln i handen och har målat hela mitt liv. Jag jobbar i de flesta tekniker – glas, olja, akryl, gips, säger Pilar Gonzalez och visar runt bland de många konstverk som både står och hänger runt om i rummet. 

Pilar Gonzalez ställer ofta ut sin konst i andra städer – eller utomlands – och ser därför konstrundan som ett bra sätt att nå ut till Halmstadborna.

– Man får kontakt med en publik som man inte har annars.

Men det är inte bara Konstliv Halland som anordnar konstrunda i helgen. Under namnet Viltsnok har flera konstnärer en egen runda ”utanför ramarna”. Inne i gamla Kronobränneriet står Timo Jurvelin och Gabi Ermlich och finjusterar sina utställningar. 

– Jag har varit med i Viltsnok sedan 2008. Jag vill inte att någon ska tänka att ”Gabi brukar göra si eller så”, jag vill kunna visa något nytt varje år, säger Gabi Ermlich.