Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Klimatfokus. I en skrivelse till politikerna vill organisationen Klimataktion Halmstad att kommunen inkluderar mer fokus på miljö och klimat i budgeten. I skrivelsen nämns bland annat att flygplatsen bör läggas ned.

Klimataktion vill att flygplatsen läggs ned

Lägg ned flygplatsen och satsa på tågtrafik – det uppmanar Klimataktion Halmstad i en skrivelse till politikerna. Miljövännerna har flera förslag på hur klimatfrågor ska lyftas lokalt.

Organisationen Klimataktion Halmstad har tidigare uppvaktat kommunens politiker angående det lokala klimatarbetet.

I en skrivelse till gruppledarna för de politiska partierna i Halmstads fullmäktige vill organisationen nu att kommunen inkluderar mer fokus på miljö och klimat i budgeten.

Det handlar dels om åtgärder för att minska klimatpåverkande utsläpp, dels om åtgärder för att möta klimatförändringarnas effekter.

– Politikerna, både lokalt och regionalt, har ett oerhört ansvar i de här frågorna. Vi är medvetna om att det är en ganska omfattande skrivelse men vi vill väcka intresset och engagemanget. Detta är den största framtidsutmaningen vi har, säger Bertil Nilsson, medlem i Klimataktion och före detta kommunråd för dåvarande Folkpartiet.

Som ett förslag ges att flygplatsen i Halmstad läggs ned.

– Det är en laddad fråga men vi vet att flyget inte är att föredra ur miljösynpunkt, säger Bertil Nilsson.

I stället menar organisationen att kommunen bör satsa på bättre och snabbare tågförbindelser. Till exempel genom att direkttåg till Stockholm inte ska behöva gå via Göteborg.

Förutom trafikåtgärder tycker Klimataktion att det finns mer att göra för att ställa om energiproduktionen till att bli mer hållbar. Till exempel vill man se en ökad kapacitet inom vindkraft och solenergi.

Vad gäller åtgärder för att möta effekter av klimatförändringarna menar organisationen att de medel som hittills avsatts inte är tillräckliga.

Ett förslag på ytterligare åtgärder är att bygga upp en beredskap för räddningstjänsten som innefattar varningssystem.

Organisationen för e slår också att kommunen ska säkra tillräcklig kylning vid äldreboenden och sjukhus eftersom äldre och känsliga personer drabbas hårt vid värmeböljor.

HP har tidigare skrivit om organisationens kritik mot planerna för kustnära bebyggelse i Halmstad. Varningar som blev skrämmande aktuella när stormen Gorm drog fram i november.