Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Klas söker rötter med kameran

De är svenska – men har rötter i en annan mylla. Vi möter människorna, ansikte mot ansikte, i Halmstadfotografen Klas Sjöbergs bilder på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Look in my direction heter Klas Sjöbergs utställning på andra våningen på Naturhistoriska museet i Göteborg. Det är precis ovanför trappan som vi möter alla ansikten: 49 stora porträtt. Det är människor som i de flesta fall bär tydliga spår av ett ursprung som inte är rakt igenom blågult.

– Ibland frågar folk hur många nationaliteter som finns med på utställningen, och då svarar jag ”bara en”. Alla är svenska, men med helt eller delvis andra rötter, säger Klas.

HP har tidigare skrivit om bilderna som hänger alldeles vid museets barnavdelning, vilket ger ett intressant soundtrack till rundvandringen vid utställningen. I ett bås visas filmer där några av de avbildade berättar om sina liv och hur, när och varför de hamnade i Sverige. Någon är resultatet av ett blandäktenskap, en annan har blivit adopterad av missionärer i Brasilien...

– Alla har sin historia och den får de berätta, utan att mina frågor är med i filmerna, säger Klas.

Jag träffar honom någon vecka efter att ha besökt utställningen, men vi ses inte på museet utan i Tylösand – där den 44-årige fotografen bor. Många av människorna på bilderna kommer också från Halmstadtrakten.

– Det var bra att de bodde i närheten, för jag ville återvända till dem och få så aktuella intervjuer som möjligt. Det var viktigt att kunna tala med dem efter valet i höstas, när frågan om människors rötter fick en delvis ny belysning.

Klas har tidigare bland annat jobbat ideellt med ensamkommande flyktingbarn och vi kunde nyligen läsa i HP att han i sommar ska erbjuda sämre bemedlade familjer att göra turer med hans segelbåt.

Projektet Look in my direction inledde han för fyra år sedan.

– Jag har länge varit intresserad av frågor om ursprung och tillhörighet, och började fotografera människor jag kände eller träffade på olika vis – via vänner eller genom Facebook. Jag pratade länge med var och en innan jag tog fram kameran.

Du har inga namnskyltar vid bilderna.

– Nej, namn kan leda till fördomar och värderingar, säger Klas som är mycket nöjd med mottagandet av utställningen.

– Jag har fått många positiva reaktioner och bilderna används pedagogiskt; skolklasser på museibesök har dem som diskussionsunderlag.

Look in my direction hänger på Naturhistoriska museet till och med den 30 augusti men det är oklart vad som händer sedan med utställningen.

– Jag hoppas att den kan visas på flera platser och museer... varför inte i Halmstad?

Själv känner Klas att han behöver vila ett tag från kameran.

– Jag ska jobba med något helt annat i sommar och det ska bli spännande att träffa andra människor. Jag behöver få nya impulser och höra annorlunda historier.