Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tre på ingång. På onsdag ska de tre första flyktingarna komma till boendet i Lilla Tjärby. Conny Strömberg, Pia Johnsson och Jenny Strand är några av dem som kommer att jobba med ungdomarna.

Klart för att ta emot de första flyktingarna

Efter flera veckors intensivt arbete är det på onsdag dags för Laholm att ta emot sina första ensamkommande flyktingar. – Det känns jättespännande, säger Pia Johnsson, en av de sju som ska arbeta med ungdomarna.

Inne i fastigheten i utkanten av Lilla Tjärby har det jobbats för högtryck in i det sista. Så sent som i fredags lades sista handen vid renoveringsarbetena av annexet, som är den del av byggnaden som nu ska tas i anspråk. I helgen har alla utrymmen städats och möblerna börjar hitta sin plats i rummen.

På onsdag ska personalen som jobbar på boendet någonstans i Sverige hämta upp tre ungdomar från någonstans i världen. Mycket mer än så vet de inte än.

– Vi har åtagit oss att ta emot ungdomar, både killar och tjejer, mellan 15 och 17 år, det är det vi vet, säger Jenny Strand, chef för kommunens integrationsenhet och föreståndare för boendet.

Pia Johnsson och Conny Strömberg är två av de totalt sju ungdomsvägledare som ska finnas till hands för flyktingarna dygnet runt. De har alla olika bakgrunder och erfarenheter – ett par är till exempel utbildade lärare, någon socionom och någon beteendevetare – men alla har stöpts i samma slev inför mottagandet.

Under hösten har de ägnat tid åt att lära känna varand­ra, haft utbyte med and­ra kommuner med liknande boende och fått utbildning i bland annat första hjälpen, konflikthantering och ett hälsofrämjande arbetssätt.

– Det handlar om att skapa en trygg och meningsfull tillvaro för ungdomarna som de kan hantera, få dem att känna ett sammanhang och kunna stå emot påfrestningar i livet. Det här är tre ungdomar som befinner sig i en utsatt situation och vi måste försöka göra tillvaron begriplig, säger Jenny Strand.

Vad blir det första som händer när ni hämtat dem och kommer tillbaka till boendet?

– De får sina rum, vi ska ha tolksamtal med dem och de får lite information. Man får ta det i den takten de klarar av, men vår främsta uppgift är att se till att det finns trygga vuxna som kan lyssna, berättar Pia Johnsson.

Jenny Strand tillägger att det är viktigt att ungdomarna får landa i sitt nya hem, men att tanken är att de efter juluppehållet ska börja i skola.

Boendet kommer att fungera som i stort sett vilket hem som helst. Ungdomarna ska involveras i det dagliga bestyret med allt från städning och matlagning till att hjälpa till att fixa färdigt i rummen med möbler och annat.

– Vi kommer att handla maten tillsammans, och laga den tillsammans. Det är en del i processen att komma in i samhällslivet och jobba för självständighet, säger Pia och Conny.

Nattetid kommer alltid en ur personalen att finnas på plats. Och det ska också finnas möjlighet att få tolkhjälp dygnet runt vid behov, berättar Jenny Strand.

Boendet i Lilla Tjärby har varit föremål för många synpunkter, inte alltid så positiva. Men efter det stormöte som hölls i kommunhuset i höstas lugnande det ner sig.

– De som hört av sig efter mötet har bara velat hjälpa till eller skänka saker. Jag upplever att det finns ett starkt engagemang, säger Jenny Strand.

Hon vet att allmänheten är nyfiken på boendet, men något öppet hus blir det inte förrän i mars, då även huvudbyggnaden beräknas stå klar. Då anlände också ytterligare fem ungdomar.

Inför onsdagen råder en viss förväntan och spänning bland personalen.

– Det känns jättebra att vi snart ska få träffa de här ungdomarna. Det har varit en lång graviditet, säger Pia och skrattar.