Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Klang och jubel för Simon, 19

Hur många hoppar frivilligt av en resa till Thailand bara dagen före avfärd? Simon Klang, 19, tvekade inte. Men så låg det också en plats i Halmstads BK:s A-trupp 2012 i potten.

– Jens ville att jag skulle stanna hemma och rehabträna i stället och visa att jag var beredd att gå igenom väggar för att få chansen i HBK, förklarar Simon.

– Och det går ju inte attmissa en sån chans och kasta bort karriären efter tio år i klubben för en Thailandsresa. Den hinner jag med senare.

Därför flyttas han, kompisen Anton Tideman – som han skulle ha rest med och som också avbokade – och Oliver Silverholt upp i HBK:s A-trupp 2012.

– Hur stort som helst! Det är ju det här man alltid har drömt om. Visst blev jag överraskad när Jens frågade, men samtidigt hoppades jag eftersom det hade gått så bra fram till skadan.

Jodå, om Silverholt och Tideman är mer välkända namn från U21-laget så är mittbacken Klang ”från Åled doldisen” i gänget.

Kanske på grund av att nämnda skada spolierade stora delar av höstsäsongen.

Det var den 9 september i U-lagets match borta mot Kalmar FF som olyckan var framme. Redan efter två minuter fick han efter en duell både en motståndare och en lagkamrat över sig och bröt det yttersta benet i vänsterfoten.

Att det är en av de mest svårläkta skadorna som finns fick han snart erfara.

Först fyra veckor i gips där det efter röntgen konstaterades att ingenting var läkt. Sedan ytterligare två veckor gips och av med det för att testa.

Sjukgymnasten Simon Bakkioui tittade närmare på det hela, lovade snabbt besked och förklarade att var det inte läkt nu så krävdes operation.

På kvällen den 27 oktober ringde han: ”Du ska opereras – i morgon”.

– Jo, det var snabba kast där operationen, när man satte in en skruv, kanske tog max en kvart, minns Simon.

Nu gick det äntligen framåt och efter rehabträningen i stället för den inställda Thailand-resan är Klang ny fullt återställd.

– Jag körde stenhårt två veckor före jul och det gav verkligen resultat för nu känner jag ingenting.

Pappa Jonas lirade i Hyltebruk och Alet så det är i morbror Roger ”Nemo” Johanssons fotspår som Simon följde när han tio år gammal bytte Sennans IF mot HBK, där han sedan gått den långa vägen via ungdomslagen och Hallandslaget.

Ändå var det först under den gångna säsongen som han hittade rätt position – som mittback.

– Eftersom jag inte är så stor och fysisk (178 centimeter) har jag alltid varit ytterback. Men i fjol när det blev brist på mittbackar fick jag kliva in ett steg. Och det gick väl bra...

Ett understatement, minst sagt.

Debuten som mittback i U21-laget skedde mot Öster borta med Jens Gustafsson på plats.

Och han gillade vad han såg.

– Det är sällan man ser spelare med sån explosivitet. Det är lite Jocke Björklund över honom, konstaterar HBK-tränaren.

Som med Klang, Silverholt och Tideman nu, Malkolm Nilsson och Anton Jonsson som nya lärlingar, Viktor Ljung, Ardian Rexhepi, Marcus Antonsson, Liridon Selmani och Shkodran Mahloli under den gångna säsongen samt dessförinnan Kalle Johnsson, Richard Magyar, Kristoffer Thydell och Joakim Wrele kan räkna in 14 spelare från de egna leden som tagit steget upp på A-lagsnivå.

– Det är precis så här som vi ska jobba. Med att utveckla egna talanger och krydda det med spetskompetens utifrån som tillför rutin, erfarenhet och kunnande, säger Jens med den yngsta truppen på flera år (23,6 år).

För Simon Klangs del väntar en säsong, där han plötsligt är en av HBK:s fyra mittbackar ihop med Michael Svensson, Richard Magyar och Johnny Lundberg. Och sämre ”lärare” kan man ju ha...

– Jag körde en del med Michael i U21-laget och det var enormt lärorikt. Han sa direkt till hur jag skulle göra eller om jag gjorde fel.

På måndag väntar säsongspremiären med A-laget och efter avslutade studier på Aspero nästa steg i Simons fotbollskarriär. Det i särklass största hittills.

In på den stora arenan. Simon Klang, 19, är redo för superettan när han nu blir fjärde mittback i HBK:s A-trupp för 2012 efter att först i fjol ha gjort sin första säsong på just den positionen.