Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ketchupeffekten för Halmia – med tio man

Inte ett mål på de två första matcherna. Nu har Halmia gjort tre. Och det viktigaste av allt – tagit årets första seger i ettan. Men en sak oroar: Ervin Ribic kan missa resten av säsongen.

3–0-segern mot topptippade och dittills obesegrade Kristianstads FF imponerade. Men addera att gästerna fick spela med en man mer i hela den andra halvleken sedan Kushtrim Maholli blivit utvisad, utan att skapa ett skvatt och prestationen når ytterligare en nivå.
– I halvtid bestämde vi oss för att jobba stenhårt. Vi gick ner på 4–4-1, flyttade in yttermittfältarna och gick in för att vinna mitten och hela mitten gör ett kanonjobb, berömmer tränare Peter Lindau som av förklarliga skäl var belåten efter segern och den spräckta nollan.
– Vi öste in mål förra säsongen så det har jag inte varit orolig för. Däremot behövde vi poängen så det var skönt. Vi har gjort bra insatser i de andra matcherna också, men det här var riktigt bra.
Efter en ganska chansfattig första halvtimme på Örjans vall, där Halmia hade svårt att förvandla sitt bollinnehav till farligheter på den gropiga mattan, hettade det till i den 40:e minuten.
Regissör var Ronny Sabo som på sin vänsterkant gjorde en överstegsfint och ett ryck som fick gästernas Emanuel Svensson att se ut som en fastgjuten staty. Inlägget var även det av högsta klass och letade sig perfekt fram till Calle Genbergs panna. Nicken satt otagbart och därmed hade Halmia, efter två mållösa insatser, spräckt den offensiva nollan i division 1.
– Kul att göra mål, konstaterade en jäktad Calle Genberg kort och gott efter matchen.
Precis innan halvtidsvilan inträffade dock en avgörande händelse för matchen. Efter en hemmahörna uppstod gurgel sedan Kristianstadsmålvakten Mirza Selimovic tappat bollen och Egzon Maholli försökt nå den.
– Jag råkade träffa honom lite på benet och då slog han mig i ansiktet med öppen hand. Sen vände jag mig om och gick därifrån, berättar mittbacken Egzon.
Men en annan Maholli blev förbannad, nämligen Kushtrim, och snabbt var ett hav av spelare framme och tjafsade.
Domare Jonas Karlsson valde att ge Maholli rött kort medan Selimovic klarade sig med ett gult.
– Domarinsatsen är bedrövlig, det får inte ske på den här nivån. Är man osäker på vad som har hänt så kan man inte ta ett sådant matchavgörande beslut, frustar Lindau.
Publiken på Örjan, knappa 300 till antalet, var vansinnig. Bland annat kastades ett bananskal mot domarteamet, men siktet var lyckligtvis inte det bästa.
Ilskan försvann emellertid tidigt i andra halvlek. Ett reducerat Halmia stressade gästerna till misstag och var livsfarligt i sina omställningar. Två sådana gav utdelning.
Ronny Sabo gjorde 2–0 i den 51:a spelminuten, frispelad av Niclas Taube. Taube låg sedan bakom även 3–0 när han tre minuter senare fixade straff. Den dundrade Genberg upp i nättaket.
– Calle blev arg på mig förra året när jag stod upp trots en rejäl smäll. Och jag brukar försöka stå, men fick inte fotfäste så jag la mig, berättar Taube.
Halmia var faktiskt närmare 4–0 än vad ett håglöst men skadedrabbat Kristianstad, med förre HBK:aren Andreas Wrele i laget, var en reducering.
Ett orosmoln finns dock på den annars klara Halmiahimlen – Ervin Ribic fick bäras ut med knäsmärtor i den första halvleken och kan bli borta länge.
– Har vi otur så är det korsbandet, säger Lindau som nu får avvakta undersökning.