Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Löptur på berget. Kersti Lööv hade en liten dipp efter Tjejklassikern. Nu är hon i gång igen med målet att göra Halvklassikern.

Kerstis mål var att klara Tjejklassikern

För Kersti Lööv blev projektet Träna på arbetstid startskottet för att genomföra Tjejklassikern.

Hon ingick tillsammans med bland andra arbetskamraterna Berit Artursson, Linn Björkman och Dennis Ahlgren i en grupp hemtjänstpersonal i Snöstorp som under ett år fick träna på betald arbetstid.

Jag tränade tvåtre gånger i veckan på gymmet. Två veckor före Vasaloppet började jag träna skidåkning ute på Golfarenan där de hade en snökanon. Innan dess hade jag aldrig åkt skidor, berättar Kersti.

Hur det gick? Jodå, hon genomförde Tjejvasans tre mil med bravur.

Det var det roligaste jag har gjort! försäkrar Kersti som dock hade fått ”proffshjälp” att valla bakhalt (!) den första milen.

Men då kallade funktionärerna på mig och sade att jag skulle valla om och sedan gick det jättebra. Helt fantastiskt i utförslöporna, minns hon.

Vätternrundan på tio mil gick också bra. Kersti tränade med en lånad racercykel.

Jag köpte cykeln sedan.

Milen på Lidingöloppet fixade hon också trots att hon som mest hade sprungit sex kilometersrundor på Galgberget som träning.

Men Vansbrosimmet var det värsta. Det klarade jag nätt och jämnt. Det var så kallt i vattnet, bara 15 grader. En kilometer låter inte så mycket, men det var det för mig, säger Kerstin som hade tränat på Brottet och i Simlången.

Efter Tjejklassikern gick luften lite ur Kersti och träningsmängden har minskat något även om hon fortfarande håller i gång regelbundet och springer två gånger i veckan. Ett nytt mål är att göra Halvklassikern.

Men det är inget bestämt ännu, säger hon.

I dag, ett år efter att projektet avslutats har regelbunden träning blivit en vana för alla fyra deltagare

Berit Arturson och Linn Björkman har fortsatt med sina träningsrutiner.

De stöttar varandra och går till Rådhusgymmet en gång i veckan. Utöver det cyklar de mycket.

Vi cyklar alltid till jobbet och till träningen, säger Berit.

Linn Björkman hade inte tränat regelbundet innan hon kom med i projektet. Ganska snart efter att hon börjat styrketräna märkte hon att hennes blodtryck sjönk.

Under semestern höll jag upp med träningen och då steg blodtrycket direkt. Det var lite segt att komma i gång efter semestern, men jag och Berit peppar varandra och nu är vi i gång igen.

För Dennis Ahlgren har träningen bestått i att han springer löprundor i skogen.

Man märker framför allt att man blir mycket piggare på jobbet.

De andra håller med.

Man blir stark både i huvudet och kroppen, säger Kersti.