Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Juryn föll för lekfull fasad i form av vinge

Det blev Halmstad city airport som tog hem årets arkitekturpris. Motiveringen var att byggnaden förvandlats med humor, finess och kreativitet. Även fasadens form fick juryn på fall.

En aktivitetspark, ett äldreboende, en privatvilla, en uteservering, en flygplats och ett höghus.

Där har ni de sex byggnader som var nominerade till det arkitekturpris som byggnadsnämnden i år delade ut för 20:e gången.

Prisutdelningen skedde utanför Rådhuset i samband med firandet av Stadens dag.

Bakom tre av de sex bidragen stod Fredblad arkitekter. Och när nämndens ordförande Kjell Helgesson (C) tog till orda stod det också klart att det var denna firma som knep utmärkelsen.

– I år har vi tittat lite extra på lekfullhet, deklarerade Kjell Helgesson innan han utannonserade vinnaren – Halmstad city airport.

Valet motiveras med att arkitektfirman med humor och finess har lyckats ge terminalen en rejäl ansiktslyftning där behovet av ökad säkerhet vävts in.

Exteriört har terminalen formen av en flygplansvinge vilket nämnden tyckte var mycket kreativt.

Magnus Uvenfeldt (M), ordförande i flygplatsens bolagsstyrelse, var på plats för att ta emot blommor och diplom tillsammans med arkitekterna.

– Det här var jättehäftigt. Det har varit en lång resa för att få ihop det hela och den här flygvingeformen tycker jag är speciell, berättade han när ceremonin var avklarad, och fortsatte:

– Äntligen har vi en flygterminal som är värd namnet och fungerar både för personal och för passagerare. Man har lyckats få till en intressant och vacker utformning på utsidan och det är öppet och ljust på insidan om man jämför med den gamla betongbunkern vi hade innan.

Lika glada var arkitekterna. Camilla Tovstedt, Leif Jönsson och Erik Sjöberg representerade Fredblads.

Varför tror ni att flygterminalen vann?

– Den är ju lite annorlunda, med en lite speciell form som speglar verksamheten, säger Camilla Tovstedt.

– Sedan har vi lyckats få ut väldigt mycket utan att ha en så stor budget, det var det som var utmaningen, tillägger Leif Jönsson.

En del av motiveringen till att ni vann var att ni lyckats vara lekfulla. Var det något som ingick i uppdraget?

– Man ville ju ha en byggnad som var lite speciell men just lekfull var inget ord som användes, utan man ville ha en profilbyggnad. Så formen ska vår ansvariga arkitekt Anncharlott Castler ha äran för, säger Camilla Tovstedt.

Hur ska ni fira detta?

– Vi firar med kollegorna på måndag, säger Erik Sjöberg.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här