Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


   <strong id=Tysk julsatsning. Julmarknaderna i Kiel – som den på Holstenplatz – lockar både lokalbor och turister med mat, dofter och stämning. Bild: Kai Joachim Kokott">
Tysk julsatsning. Julmarknaderna i Kiel – som den på Holstenplatz – lockar både lokalbor och turister med mat, dofter och stämning. Bild: Kai Joachim Kokott

Julkryssningar lockar svenskar: ”Här finns 2500 julmarknader”

De tyska julmarknaderna charmar årligen många svenskar. Kiel, som tack vare Stena Lines julkryssningar ligger bra till för västsvenskarna, är från slutet av november fullt av stämningsfulla julmarknader.
– Glühwein, bratwurst och en härlig atmosfär väntar, säger Iris Müller på Tyska Turistbyrån.

Advertisement

Stena Lines Tysklandsfärjor är redo att välkomna resenärer som längtar efter julkänslan. Den 22 november startar julkryssningarna mellan Göteborg och Kiel.

– Det blir juldekoration redan vid terminalen och landgången. Vid ombordstigningen bjuder vi på glögg och pepparkaka, vi har julvärdar och det blir olika julaktiviteter. Stämningen ombord är alltid varm och familjär och det är en perfekt start på en fridfull jul, säger Julia Kronberg, marknadschef på Stena Line.

Stort julbord väntar

Hon tycker att det finns all anledning att komma med kurrande mage till resan. Kryssningens stora julbord är uppskattat och har allt ett klassiskt julbord ska ha.

LÄNK: Läs mer och boka en julkryssning till julmarknadens land här

– Köttbullar, olika sorters lax och sill, ägghalvor, julskinka och korv, goda ostar, efterrätter, julgodis och mycket annat. Vår krämiga hemlagade Jansson är en favorit för många gäster. På bordet finns även bra vegetariska alternativ.

2 500 julmarknader

Julmarknaderna är ett givet mål när färjan anländer till Kiel vid 9-tiden på morgonen. Iris Müller är marknadschef på Tyska Turistbyrån i Stockholm och hon berättar att det är just julmarknaderna som lockar svenskar under december månad. De allra flesta marknader i landet äger återigen rum som vanligt, men med olika corona-anpassningar.

Fem julmarknader i Kiel. Rathausplatz (bilden), Holstenplatz, Asmus-Bremer-Platz, Altstadt Markt och Bernhard-Minetti-Square öppnade alla den 22 november. Bild: Kai Joachim Kokott
Fem julmarknader i Kiel. Rathausplatz (bilden), Holstenplatz, Asmus-Bremer-Platz, Altstadt Markt och Bernhard-Minetti-Square öppnade alla den 22 november. Bild: Kai Joachim Kokott

– Rent generellt kan man säga att Tyskland är julmarknadens land. Det finns 2 500 totalt i hela landet. Det trevliga är att de oftast pågår under fyra veckors tid, både dag och kväll, vardag och helg. Här träffas gärna lokalbor och äter sin middag och umgås. Det är en härlig stämning som ska upplevas, säger Iris Müller.

Flera julmarknader nås på gångavstånd

I Kiel finns fem olika julmarknader och alla nås lätt till fots från färjeterminalen. Den på Holstenplatz äger rum för 45:e gången. I år har den nya marknadsbodar och ett innovativt ljuskoncept. Marknaden lockar med konstnärliga och kulinariska överraskningar.

Bild: Kai Joachim Kokott
Bild: Kai Joachim Kokott

– Jag tycker att man inte får missa att smaka på brända mandlar, stekta äpplen eller en bratwurst. Det är även trevligt att prova ett glas glühwein, som påminner om den svenska glöggen.

Vad ska man köpa med sig hem?

– Köp något som inte går att köpa hemma. Det säljs oftast mycket lokalt hantverk, till exempel glaskonst, textilier eller hemgjorda tvålar. Även inlagd frukt i rom och chokladpraliner är trevligt att ta med sig hem, säger Iris Müller.

Julia Kronberg på Stena Line påminner även om att julkryssningen är ett utmärkt tillfälle att köpa julklappar till förmånliga priser.

– Vår butik ombord är full med produkter upp till 50 procent billigare än hemma i Sverige.

Kiels fem stora julmarknader

Rathausplatz

Holstenplatz

Asmus-Bremer-Platz

Altstadt Markt

Bernhard-Minetti-Square

Samtliga startar 22 november. Marknaden på Asmus-Bremer-Platz pågår till 30 december. Övriga till 23 december.